Clintonová chce, aby na Asada tlačili i jiní

Washington - Na odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada by podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové měly více zatlačit i jiné mocnosti než Spojené státy, například Evropa, Čína a Indie. Washington prý v tomto směru činí dost. Je však třeba i tlaku zorganizované syrské opozice, zdůraznila šéfka diplomacie USA v rozhovoru pro televizní stanici CBS. Při zákrocích proti tisícům demonstrantů, kteří tradičně po pátečních modlitbách vyšli do ulic řady měst, dnes syrští vojáci zabili nejméně 11 lidí. Oponenti Asadova režimu volali po prezidentově odstoupení a dokonce i popravě.

Clintonová v pořadu CBS Evening News odpovídala i na otázku, proč Washington ještě Asada nevyzval k odstoupení. Spojené státy podle ní chtějí, aby se přidaly hlasy i z jiných zemí. Předchozí prohlášení USA ohledně ztráty legitimity Asadovy vlády přitom podle ní byla „velmi jasná“. „Ale je důležité, aby to nebyl jen americký hlas. A my si chceme být jistí, že takové hlasy zaznívají z celého světa,“ dodala. Clintonová rovněž uvedla, že na Asada je třeba tlačit i sankcemi proti syrskému ropnému průmyslu.

„A my chceme, aby Evropa v tomto směru podnikala víc kroků. A chceme, aby Čína takové kroky podnikala s námi,“ řekla. Spojené státy prý budou stupňovat sankce vůči Sýrii, ale je nutné, aby se připojili i ostatní, „protože Sýrie není jedním z našich hlavních hospodářských partnerů“.

Spojené státy a EU už uvalily sankce proti Asadovi a lidem z jeho okruhu formou zmrazení jejich finančních aktiv v zahraničí. Ve středu Washington oznámil, že budou následovat sankce proti největší syrské bance Commercial Bank of Syria, která je v rukou státu, a proti největšímu mobilnímu operátorovi v zemi, společnosti Syriatel.

Washington právě ve čtvrtek oznámil, že zvláštní emisar USA pro Sýrii Robert Ford osobně upozornil syrského ministra zahraničí Valída Mualima na možnost dalších sankcí, pokud režim neustane v krvavém utlačování opozice. Ford také Mualima vyzval, aby Damašek novinářům umožnil informovat o demonstracích.

Asadova vláda už pět měsíců krvavě potlačuje protirežimní protesty v syrských městech. Podle Clintonové je třeba, aby v Sýrii byla organizovaná opozice, která by tlak na Asada rovněž vyvíjela. Spojené státy podle ní povzbuzují syrskou opozici k jednotě. „Ale ta opozice nemá adresu. Není místo, kam se kdokoli z nás, kdo chce pomoci, může obrátit,“ upozornila Clintonová.

Spojené státy chtějí další sankce proti Sýrii (zdroj: ČT24)