Syrská armáda s tanky postupuje do Latákíje

Damašek – Syrská armáda s tanky a obrněnými vozy poprvé vstoupila do středomořského přístavního města Latákíja. Svědci mluví o dvou mrtvých, přinejmenším dalších dvacet utrpělo zranění. Z místa je hlášena také silná dělostřelecká palba. Krvavé potlačování protivládních demonstrací ve vzájemném telefonickém rozhovoru odsoudili americký prezident Barack Obama a saúdskoarabský král Abdalláh.

Obama s Abdalláhem se shodli na tom, že „brutální násilná kampaň“ musí okamžitě skončit, napsal na svém webu list The Washington Post. K okamžitému zastavení vojenské kampaně vyzvala Asada i Organizace islámské spolupráce.

Bílý dům o Obamově rozhovoru s Abdalláhem:

„Oba političtí představitelé řekli, že sdílejí hluboké obavy z toho, jak syrská vláda používá násilí proti vlastním obyvatelům.“

Dlouhá kolona nákladních vojenských aut a dalších vozidel přijela do města Kusajr v západní Sýrii nedaleko hranic s Libanonem. Bezpečnostní jednotky ve městě a v několika okolních vesnicích pozatýkaly řadu obyvatel. Jeden člověk zde v přestřelce zahynul. Razie proti členům opozice se uskutečnily také v Dajr az-Zauru na severovýchodě země.

Režim prezidenta Bašára Asada navzdory sílícímu mezinárodnímu tlaku pokračuje v represích. V pátek vyšli obyvatelé řady syrských měst, včetně Latákíje, do ulic, aby protestovali proti Asadovu režimu. Bezpečnostní síly podle organizací hájících lidská práva zabily 23 demonstrantů. Za pět měsíců jich podle odhadů zahynulo přes 1 700.

Boje v Sýrii
Zdroj: ISIFA/EPA/YOUSSEF BADAWI