Čína má v rukou neviditelnou helikoptéru USA, poskytl ji Pakistán

Islámábád – Čína má přístup k troskám vrtulníku, který počátkem května havaroval při zásahu amerického komanda proti teroristovi Usámu bin Ládinovi v severním Pákistánu. Přístup poskytnul Pakistán. Stroj byl podle všeho vybaven technologií, která znemožňuje zachycení radarem. Píše o tom list Financial Times. Washington přitom výslovně žádal, aby tak Islámábád nečinil.

Pákistán, který udržuje s Čínou blízké vztahy, prý umožnil čínským tajným agentům trosky vyfotografovat a odebrat vzorky speciálního pláště stroje. Pokud se odhalení potvrdí, bude to nejspíš znamenat další otřesy ve vztazích mezi Pákistánem a USA, které značně utrpěly po květnovém zásahu amerického komanda v Abbottábádu.

Citace nejmenovaného zdroje z „výzvědných kruhů“ ve Financial Times:

„USA má informace, že Pákistán, především (pákistánská tajná služba) ISI, umožnila čínským vojákům přístup k havarované helikoptéře v Abbottábádu.“

Při akci měl jeden z vrtulníků poruchu a musel neplánovaně přistát. Američané proto po zabití bin Ládina poškozený stroj vyhodili do vzduchu. Pákistán trosky zabavil a na konci května předal USA. Jejich snímky se ale přesto dostaly na veřejnost. Zachovaná ocasní část měla prolamovaný tvar, který připomínal letadla vybavená technologií stealth, která znemožňuje zachycení radarem. Dosud se přitom nevědělo, že by Spojené státy takzvané neviditelné vrtulníky měly.

Všeobecně se věří, že se čínský program technologie stealth inspiroval u Američanů. Čínský vojenský letoun J-20, který Peking vyvíjí, podle balkánských armádních zdrojů obsahuje komponenty z bombardéru F-117 Stealth, který Američané ztratili při náletech na Jugoslávii v březnu 1999. Byl to zřejmě jediný stroj tohoto typu, o který USA přišly při akci proti nepříteli.