„Obamák“ za tři dny asi tři roky nedožene

Washington – Ve Spojených státech se naplno rozjíždí prezidentská kampaň. Už třetí den objíždí své voliče autobusem americký prezident Barack Obama. Jedním z jeho hlavních témat jsou nová pracovní místa. Podle analytiků bude americké prezidentské volby v roce 2012 rozhodovat právě stav ekonomiky. Konkrétní plán na oživení hospodářství země chce Obama předložit Kongresu v září, už teď se ale snaží získat důležité body pro znovuzvolení v roce 2012.

Obamovi kazí prezidentské vysvědčení vysoká nezaměstnanost, stagnující ekonomika a strach z recese. Čerstvě mu věří jen 39 procent Američanů, což je nejméně za celé jeho prezidentství. Na třídenní cestu z Minnesoty přes Iowu do Illinois vyrazil ve zbrusu novém černém autobuse v přepočtu za skoro 20 milionů korun. Nechybí dokonalý komunikační systém pro bezpečné spojení s poradci ani silné pancéřování. To jej ale neochrání před útoky republikánských rivalů.

Republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney:
„Dva dny v autobuse nevynahradí dva a půl roku neúspěšné snahy dát Američanům práci.“

„Tisk peněz – to je zrádná vládní politika, která nemá v americké historii místo. Jediným výsledkem bude devalvace dolaru v našich kapsách,“ říká texaský guvernér Rick Perry. Právě on může být největším Obamovým konkurentem. V Texasu vzniklo nejvíce pracovních míst za poslední dva roky.

Prezidentská kampaň propukla naplno po víkendu, kdy se v Iowě nezávazně hlasovalo o favoritovi republikánů. Vyhrála stoupenkyně konzervativního hnutí Tea Party Michele Bachmannová. Ta ale vzápětí šlápla vedle na předvolebním mítinku, když přála všechno nejlepší Elvisovi Presleymu. Na 16. srpna ale připadá výročí Presleyho smrti, nikoliv narození. Pro Bachmannovou to není první faux pas. Už v červnu si spletla westernového herce Johna Wayna se sériovým vrahem Johnem Waynem Gacym.

Barack Obama na setkání s voliči
Zdroj: ČT24

V září Obama představí plán oživení ekonomiky a boje proti nezaměstnanosti

Obama na počátek září chystá zásadní projev, ve kterém nastíní svůj plán na tvorbu pracovních míst. Podle vyjádření vysokého činitele americké vlády bude plán pravděpodobně obsahovat daňové úlevy, nové infrastrukturní projekty a kroky, které by měly pomoci dlouhodobě nezaměstnaným Američanům. Půjde prý o zcela nové návrhy, které se přidají k těm, jež Obama již představil v uplynulých dnech a týdnech. Jedním z nich je vznik takzvané zvláštní banky, z níž by se hradily stavby ve veřejném zájmu. Prezident se zároveň chystá představit plán boje s vysokým státním dluhem i způsob, jakým se budou financovat jeho návrhy pro boj s vysokou nezaměstnaností. Republikáni jsou ale již nyní k Obamovým záměrům skeptičtí.

Kdo z kandidátů se bude v příštích letech v černém autobuse projíždět po USA, rozhodnou prezidentské volby v listopadu příštího roku.

Obama se chystá na luxusní dovolenou

Obama i letos stráví deset dní v druhé polovině srpna na dovolené na ostrově Martha's Vineyard u pobřeží Nové Anglie. Odjíždí na ni ve čtvrtek. Podle kritiků z pravé i levé části politického spektra by si to ale měl rozmyslet. V okamžiku, kdy rostou obavy o zdraví americké i evropské ekonomiky a bez práce je kolem 14 milionů Američanů, není podle nich pro dovolenou vhodná doba.

Šéf Bílého domu opět míří do sídla Blue Heron Farm obklopeného jedenáctihektarovým pozemkem, kde strávil již dvě předchozí letní dovolené. Týdenní pronájem tu přijde na 50 tisíc dolarů (asi 842 590 korun). Prezident s rodinou zaplatí minimálně část nájmu, výdaje na ochranku a personál pak budou hradit daňoví poplatníci. Obamovi budou mít k dispozici dům s pěti ložnicemi, dům pro hosty, basketbalové hřiště a bazén.

Jak připomíná deník The Washington Post, prezident kritiku za pobyt v luxusním letovisku sklízel i v minulých letech. Letos ale zesílila. Částečně i kvůli údajnému pokrytectví prezidenta, jenž slíbil nepolevit, dokud každý Američan bude moci najít práci, a nyní vyráží hrát golf a jezdit na kole na ostrov, který je hřištěm pro bohaté celebrity. Republikánský stratég Mike Murphy například uvedl, že Obama se chová jako bohatí lidé, kterým chce zvýšit daně.

Obama varoval před odvetou za bin Ládinovu smrt

Americké bezpečnostní složky jsou ve střehu před blížícím se výročím teroristických útoků na New York a Washington ze září 2001, prohlásil v úterý Obama v rozhovoru pro televizní stanici CNN. „Riziko stále trvá,“ varoval šéf Bílého domu v reakci na otázku, zda smrt vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina může vyvolat odvetu teroristů. Za největší aktuální hrozbu americký prezident považuje teroristický útok jednotlivce, „osamělého vlka“ typu norského vraha Anderse Behringa Breivika.

Obama se také novinářům svěřil se svým názorem na nejlepší a nejhorší stránky prezidentského údělu, který označil za „nejúžasnější džob na světě“. Nejpříjemnější prý je naslouchat, jak si řadoví Američané pochvalují dopad politických rozhodnutí na zlepšení kvality svých životů. Nejtrýznivější zkušeností naopak bývají setkání s rodinami padlých vojáků.

Usáma bin Ládin
Zdroj: ČT24