Anna Hazare: Potížista, nebo nový Gándhí?

Dillí - Indický aktivista Anna Hazare, který chce hladovkou donutit vládu k přijetí tvrdého protikorupčního zákona, se stal terčem ostré kritiky. Premiér Manhóman Singh jeho akci odmítl a nechal ho zatknout - společně s víc než tisícovkou příznivců. Reakcí na jeho tvrdý zákrok jsou masové demonstrace, které následovaly vzápětí. Čtyřiasedmdesátiletý Hazare ve svém protestu pokračuje dál i ve vězení. To odmítá opustit, třebaže vláda nařídila jeho propuštění na svobodu.

Hladovku Hazare plánoval v parku uprostřed Dillí, místo toho ji teď drží za mřížemi. Po vzoru Gándhího chce vydržet i za cenu smrti. „Začal druhý boj za svobodu v Indii,“ říká Hazare v narážce na osvobození Indů od britské koloniální nadvlády. „Moje zatčení nemůže protesty zastavit. Tomu musíte zabránit!“ Zvězení odmítá odejít, dokud nedostane povolení pokračovat bez omezení v hladovce v dillíském parku. Jeho zadržení příznivci byli ještě v úterý večer propuštěni.

Anna Hazare:
"Není zločinem protestovat, jestliže převládá nespravedlnost a útlak

Hazare chodí oblečený v tradiční bílé košili, bílé čapce a brýlích ve stylu vůdce boje za indickou nezávislost Mahátmy Gándhího. Za minulých dvacet let protestoval hladovkami v nejrůznějších kauzách 108 dní. Podařilo se mu přinutit k odstoupení několik ministrů. Naposledy pětidenním hladověním v dubnu přiměl úřady k ústupkům při zřizování funkce ombudsmana. Je oceňován za vytvoření modelové vesnice v západoindickém státě Maháráštra. Teď chce, aby aktivisty ve vězení vystřídali úplatní politici.

Anna Hazare
Zdroj: ČT24

Podle premiéra je Hazare hrozbou pro demokracii

Premiér Singh tvrdí, že Hazare vnucuje svůj návrh protikorupčního zákona parlamentu, což je vážná hrozba pro parlamentní demokracii. Na žebříčku korupce organizace Transparency International je přitom Indie na nelichotivém 87. místě. Chudí Indové mají vztek a tvrdí, že vládou mohou pohnout jedině masy; ta nezmění nic, dokud se nebude bát svých voličů.

Indická vláda se potýká se sérií mnohamiliardových korupčních skandálů. Úplatky tekly na zahraniční konta politiků při přípravě sportovních her zemí Commonwealthu nebo při udělování licencí na mobilní telefony. Auditoři je vyčíslili až 40 miliard dolarů. Obvinění z korupce čelí bývalý ministr telekomunikací, další velké ryby ale unikají. Kabinet je kritizován, že nechává bohaté jednotlivce a firmy posílat peníze ilegálně do zahraničí s cílem skrýt nezákonně nabyté jmění a vyhnout se daním.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)