Libyjští rebelové dobyli další město u Tripolisu

Tripolis - Libyjským povstalcům se podařilo dobýt Gharján - další město poblíž metropole Tripolisu - a ropnou rafinerii ve městě Závíja. Díky tomu byly přerušeny dodávky ropy režimu Muammara Kaddáfího do hlavního města. Spojené státy v noci na dnešek oznámily také nasazení dalších dvou bezpilotních letounů k hlídkovacím letům nad Libyí.

Gharján leží asi 80 kilometrů jižně od metropole; povstalci ovládali několik čtvrtí již v neděli. Dnes se jim podařilo převzít kontrolu nad městem poté, co se Kaddáfího jednotky stáhly. Na hlavním náměstí vlaje povstalecká vlajka a rebelové doprostřed umístili tank.

Rebelové po bojích s Kaddáfího jednotkami podle nepotvrzených zpráv obsadili také rafinérii v Závíji, ležící 50 kilometrů západně od metropole. Libyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí ale zprávy o průniku povstalců do komplexu popřel a vyzval k příměří. Režim má dost sil na to, aby zvítězil, cena ale bude příliš vysoká, podotkl.  

Zařízení v Závíji vyrábí 120 000 barelů ropy denně. Jeho zisk je pro povstalce spíše symbolické vítězství; schopnost režimu obstarat si ropu prý neovlivní. Boje o toto město, které trvají již sedmý den, si ve středu vyžádaly devět obětí na životech a nejméně 45 zraněných.

Povstalcům se tak i přes ztráty na životech daří pokračovat v postupu poté, co byla prolomena dlouhotrvající patová situace na bojišti. Během posledních několika dní se podařilo přerušit hlavní zásobovací trasy pro režim a dobýt města v okruhu Kaddáfího bašt Syrty a Tripolisu.

Rozhovor s Janem Petránkem (zdroj: ČT24)