Po nepokojích padají v Británii nezvykle tvrdé tresty

Londýn – Zatím nejvyšší trest dostali v souvislosti s násilnostmi v anglických městech dva mladíci, kteří vyzývali na Facebooku k nepokojům, ke kterým se dostavili pouze oni a policie. Soud jim vyměřil čtyřletý trest, což v Británii okamžitě vyvolalo veřejnou diskusi o přiměřenosti trestů. Čtyři roky vězení se totiž obvykle dávají za násilné přepadení se zbraní nebo za úmyslné ublížení na zdraví, když zranění není příliš vážné.

Soud v Chesteru na severozápadě Anglie odsoudil dvacetiletého Jordana Blackshawa a dvaadvacetiletého Perryho Sutcliffe-Keenana, kteří svolávali své přátele k nepokojům prostřednictvím sociální sítě Facebook.

Blackshaw vyzval k rabování ve městě Northwich, ale na sraz před místním McDonaldem přišel jen on a policisté, kteří Facebook monitorovali a ihned ho zatkli. Sutcliffe-Keenan nad ránem 9. srpna v opilosti založil stránku Nepokoje ve Warringtonu, která také vyzývala k násilnostem v tomto městě na severozápadě Anglie. Když se ráno probudil, stránku okamžitě zrušil a omluvil se s tím, že šlo o žert.

Jordan Blackshaw a Perry Sutcliffe-Keenan
Zdroj: ČT24

Rozsudky jsou zatím nejvýraznějším dokladem tvrdého postupu anglických soudů po nepokojích, které vyděsily celou zemi. Verdikty ale také vyvolaly diskusi o tom, zda se některé soudy neuchylují k přehnaným trestům. „Podle mě se dá říct, že čtyři roky neodpovídají škodě, kterou způsobili,“ uvedla obhájkyně Perryho Sutcliffe-Keenena.

Známý obhájce John Cooper řekl televizi BBC, že tyto tresty jsou přehnané a odvolací soud je nejspíš zvrátí. „Podle mě nesmíme v takovéto situaci vyhodit oknem pravidla a procedury kvůli veřejnému mínění,“ řekl.

V souvislosti s nepokoji bylo v Anglii zatčeno přes 2 770 lidí. Do úterního večera jich předstoupilo před soud 1 277 a 64 procent z nich zůstalo ve vazbě. Během roku 2012 zůstávalo ve vazbě u obdobných obvinění deset procent lidí.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)