V Bagdádu se řeší další přítomnost Američanů v zemi

Bagdád - Osm a půl roku po invazi a rok po stažení amerických bojových jednotek trápí Irák stále stejné problémy. V Bagdádu začínají rozhovory o další přítomnosti americké armády v zemi. Oficiálně její bojové operace v Iráku skončily před rokem, 46 tisíc amerických vojáků tam ale dál setrvává. Mají hlavně poradenskou a asistenční roli a provádějí noční razie nebo letecké útoky. Nevyřešeno zůstává, jakým způsobem by se Iráčané měli podílet na vlastní obraně.

Osm a půl roku po invazi a rok po stažení amerických bojových jednotek trápí Irák stále stejné problémy. Hlavně bombové atentáty podobné těm, které tento týden zorganizovala zdejší odnož Al-Kájdy. „V sedm ráno tu vybouchlo zaparkované auto. Jak se sem přes všechny ty kontrolní stanoviště dostalo, skutečně nevím,“ uvedl obyvatel Bagdádu.

Všeobecně se přitom očekává, že Iráčané požádají, aby v zemi 10 až 20 tisíc amerických vojáků zůstalo. Ti by měli na starost hlavně vzdušnou obranu a ostrahu hranic. Palčivou otázkou zůstává, jaké možnosti by měli pro vlastní obranu. V červnu například bez účasti Iráčanů zasáhli proti povstalcům, kteří připravovali útok na jejich konvoj. „Raději jsme provedli útok a zabili je, než abychom čekali, až pojedeme v koloně a vjedeme do jimi připravené pasti,“ podotkl generálmajor Jeffrey Buchanan

Irák projedná přítomnost americké armády v zemi (zdroj: ČT24)

Kromě sunnitských extremistů se ale Irák musí vypořádat s dalšími problémy - nevyřešený kurdsko-sunnitský spor o ropou obdařený Kirkúk, základny kurdských rebelů na severu země, odkud podnikají útoky na tureckou armádu, nebo šíítské milice podporované sousedním Íránem.