Letadlo s generálním tajemníkem OSN v roce 1961 zřejmě sestřelili

Stockholm – Někdejší švédský generální tajemník OSN Dag Hammarskjöld, který v září 1961 zahynul při letecké katastrofě u Ndoly v Zambii (tehdejší Severní Rhodesie), byl údajně zavražděn. Jeho letoun DC-6 byl totiž sestřelen, oznámil švédský rozhlas Sveriges Radio na základě výpovědi svědků. Hammarskjöld je jediným generálním tajemníkem OSN, který zahynul ve funkci. Zemřel při cestě na vyjednávání o příměří. Po své smrti byl oceněn Nobelovou cenou za mír.

Po Hammarskjöldově smrti se objevila řada spekulací o katastrofě, jako o možných příčinách se hovořilo například o sabotáži nebo mechanické závadě. Vyšetřovací zpráva OSN z roku 1962 ale všechny teorie o záměrném poškození stroje odmítla.

Göran Björkdahl, který v současné době pracuje pro švédskou mezinárodní rozvojovou agenturu Sida v Burkině Faso, se však o katastrofu zajímal a začal pátrat, co tehdy nehodě předcházelo. Po třech letech, kdy v Zambii pracoval, shromáždil deset svědeckých výpovědí. Ze všech pak vyplývá, že Hammarskjöldovo letadlo sestřelil jistý menší letoun.

„(Svědkové) viděli DC-6 přilétat. Někteří tvrdí, že letadlo učinilo dva nebo tři oblety. Někteří z nich říkají, že viděli menší letadlo, které se k DC-6 přibližovalo zezadu a pak něco vypálilo, něco žhnoucího, směrem k letadlu. Viděli výbuch v přední části stroje ještě předtím, než se zřítil,“ uvedl Björkdahl. Svědkové podle něj viděli celou událost z různých míst. Někteří byli od místa neštěstí vzdáleni, někteří to pozorovali zblízka, výpovědi se ale z velké části shodují.