Stránky šlesvicko-holštýnských firem se od září „nesmějí líbit“

Kiel (Německo) – Úřad pro ochranu osobních údajů ve Šlesvicku-Holštýnsku dnes zakázal tamním firmám používat na jejich stránkách facebookové tlačítko To se mi líbí. Používáním tlačítka totiž podle úřadu této německé spolkové země umožňují sociální síti Facebook neoprávněně sledovat pohyb lidí po internetu a následně tyto informace využívat pro marketingové účely. Zákon začne platit na konci září. Firmám, které do té doby tlačítko ze svých webových stránek neodstraní, hrozí pokuta až 50 tisíc eur (1,2 milionu korun).

Úřad chce opatřením zabránit Facebooku ve zjišťování toho, jaké stránky jeho uživatelé navštěvují. Pokaždé, když člověk s profilem na Facebooku otevře nějakou stránku mimo tuto sociální síť, na níž je tlačítko Líbí se mi, získá Facebook informaci o tom, že dotyčný onu stránku navštívil.

Šlesvicko-holštýnskému úřadu vadí především skutečnost, že uživatele internetu nikdo neinformuje, že je zaznamenáván jejich pohyb po webových stránkách. Firmám tak úřad jako řešení navrhuje, aby na webu bylo tlačítko Líbí se mi pouze jako obrázek. Teprve poté, co by na něj uživatelé klikli, otevřela by se nová stránka s patřičným poučením a se skutečnou funkcí tlačítka.