Východní Slovensko zaplavili toulaví psi

Košice – Slovensko si neví rady s toulavými psy. Stovky nechtěných domácích mazlíčků končí každoročně v útulcích nebo karanténních stanicích – ale to jsou ti šťastnější. Roste také počet utracených psů. Ochránci zvířat bijí na poplach a chtějí změnu zákona. Vláda ale zatím zpřísnění legislativy o ochraně zvířat nechystá.

Kdo si chce pořídit psa, může vyrazit do některého z východoslovenských útulků. Ty jsou v posledních měsících obzvlášť přetížené. Například v košickém útulku postaveném nanejvýš pro 80 zvířat jich nyní přebývá skoro 200 a denně jejich počet roste. „Na východě Slovenska je situace s toulavými psy kritická, vidíme to sami na tom, jak prudce narostl počet psů v útulku,“ podotkla předsedkyně Unie vzájemné pomoci lidí a psů Romana Šerfelová. Psi v útulcích jsou ti šťastnější z opuštěných slovenských psů. Lidé totiž své „nejlepší přátele“ často i zabíjejí.

Toulaví psi se často pohybují v okolí romských osad, podle vajdy Jána Michala je obyvatelé využívají k hubení krys a myší. Psy do divočiny ale vypouštějí i neúspěšní chovatelé. „Stále častěji se stávají případy, že na okraji obce zastaví auto, vyletí pes a auto odjede,“ upozornila dobrovolnice pomáhající v útulku Andrea Klimková.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Psi, kteří žijí venku, se navzájem množí, jejich počty tak dále rostou. Pomohla by sterilizace, města a obce ale tvrdí, že na to nemají peníze. Alespoň útulek nebo karanténní stanici má pouze 29 slovenských měst. Alespoň některé radnice se snaží podpořit péči o psy jinak. „Město Košice se rozhodlo pomoci takovým způsobem, že majitelům psů osvojených z útulku poskytuje slevu na dani ve výši 50 procent,“ přiblížila mluvčí města Košice Linda Šnajdárová.

Ani to ale nepomáhá a přibývá nejenom toulavých psů, ale i jejich mrtvých těl pohozených na smetišti nebo v kontejnerech. Na Slovensku jsou podle oficiálních údajů ročně utraceny asi dva tisíce psů. Neoficiální odhady se ale pohybují mnohem výše. Podle dobrovolníků se situace nezmění, dokud vláda a parlament nepřijmou potřebné zákony.