Libyjští povstalci zahájili boj o Tripolis

Tripolis - V částech libyjské metropole Tripolisu vypuklo v sobotu večer povstání proti režimu Muammara Kaddáfího, byla slyšet prudká palba z pěchotních zbraní a výbuchy. Přestřelky začaly v okrajových čtvrtích poté, co povstalci dobyli město Zavíja a přiblížili se tak k metropoli. Jeden z povstaleckých velitelů potvrdil, že v bojích padlo mnoho povstalců, údajně asi stovka. Televize Al-Džazíra uvedla, že padlo i 31 Kaddáfího vojáků a 42 bylo zadrženo. Podle posledních zpráv televize jsou povstalci 27 kilometrů západně od města. Velení rebelů v Benghází povstání označilo za součást koordinovaného útoku z východu, západu a jihu. Kaddáfímu vzkázali, že je to začátek jeho konce. Vláda ale tvrdí, že má Tripolis pod kontrolou.

Opozice věří, že dobytí metropole je otázkou hodin, střízlivější hlasy upozorňují, že město je možná plné náloží a Kaddáfí ve skutečnosti chce opozici do Tripolisu vlákat, aby ji mohl zmasakrovat. Informace obou stran se ale naprosto rozcházejí. Kaddáfího syn Sajf Islám například řekl, že opozice prohrává každou bitvu a o jejím postupu není řeči. Opozice ale trvá na tom, že v sobotu dobyla strategickou Závíju, ležící asi 40 kilometrů západně od metropole. 600 jejích bojovníků se pak vydalo na východ a postupuje k Tripolisu. „Chceme vjet do Tripolisu dnes,“ řekl jeden z povstalců AFP. Dle AP ale u vesnice Džadajm narazili povstalci na odpor Kaddáfího jednotek. Jeden z bojovníků opozice, který dorazil zpět do Závíje, této agentuře řekl, že vládní síly zasypaly povstalce raketami, minometnou a protileteckou palbou.  

NATO bombarduje Kaddáfího sídlo

Nepokoje v metropoli vypukly v sobotu brzy po setmění, když skončily postní povinnosti dané ramadánem. Zasáhly především čtvrti na východě města. Televizní vysílač povstalců oznámil, že obyvatelé čtvrti Tadžura vyhlásili svůj obvod za „osvobozenou zónu“. Slyšet bylo i dělostřelbu, pravděpodobně z minometů. „Máme informace o tom, že se jednotky věrné Kaddáfímu z okolí Tripolisu stáhly a zanechaly tam po sobě zbraně. V Tripolisu jde všechno podle plánu… Kaddáfí se může domluvit s ostatními zeměmi a utéct. My ho ale chceme zatknout i s jeho syny,“ prohlásil Fathí Badžá z povstalecké Přechodné národní rady.

Muammar Kaddáfí v televizním projevu
Zdroj: ČT24

Předseda vzbouřenecké rady Mustafá Džalíl v televizi Al-Džazíra uvedl, že povstání v Tripolisu je koordinovaná akce „spolu s NATO, našimi arabskými spojenci a našimi bojovníky“. Zpráva o povstání vyvolala pouliční ovace nadšení v Benghází, centru povstalců, ale také v Alžíru. Ke vzpouře v Tripolisu vybídl i někdejší premiér Salám Dažallúd, který v pátek zběhl na stranu povstalců a nyní je v Itálii: „Obyvatelé Tripolisu, povstaňte jako jeden muž. Už toho bylo dost, Hodina H nastala.“ K zemím, které uznaly opoziční Přechodnou národní radu za zástupce libyjského národa, se dnes připojilo i Tunisko. Kaddáfího navíc dál opouštějí jeho nejbližší. Právě z Tuniska se nevrátil ministr ropného průmyslu.

Vládní mluvčí Músá Ibrahím ale v televizi prohlásil, že skupinky povstalců v Tripolisu byly potřeny. „Ujišťuji vás, že Muammar Kaddáfí zůstává vůdcem libyjského lidu… Tripolis je nyní bezpečný a zcela pod kontrolou bezpečnostních sil,“ zdůraznil. Zároveň ale vyzval opozici k dialogu, když prohlásil: „Chcete-li mír, jsme připraveni.“ Sdělil také, že dohlédne na změnu ústavy. Na podporu režimu se v centru shromáždily desítky lidí. Stalo se tak na popud vlády, která vlastníkům mobilních telefonů v Tripolisu zaslala textovou zprávu vybízející „vyjít ven na náměstí a ulice a eliminovat ozbrojené agenty“ protirežimních sil. „Gratuluji vám k odstranění zbytků těch krys, které se v noci rozšířily po Tripolisu,“ reagoval pak Kaddáfí ve zvukovém poselství.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

„Je třeba skoncovat s tou maškarádou. Vyjděte v milionech a osvoboďte města zničená povstáním,“ citovala agentura AFP další Kaddáfího slova. „Ti špinavci jen znesvěcují mešity,“ dodal s narážkou na to, že k povstání v některých čtvrtích údajně vyzvaly tlampače mešit voláním Alláh akbar (Bůh je velký). Kaddáfí zároveň obvinil francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, že se chce zmocnit libyjské ropy, a povstalce označil za agenty, kteří mu v tom pomáhají. „Libyjský lid nedovolí Francii uchvátit jeho ropu ani přenechat Libyi zrádcům,“ zdůraznil.