OSN chce nezávislé vyšetření násilí v Sýrii

Ženeva - Rada OSN pro lidská práva dnes odhlasovala rezoluci, která počítá s nezávislým vyšetřením případů údajného porušování lidských práv v Sýrii. Bude k tomu účelu vytvořena vyšetřovací komise. Syrský režim se dle rady zločinů dopustil při zásazích proti demonstrantům. Od března při protestech přišlo o život podle odhadů přes 2 000 lidí.

Navrhovateli rezoluce byly USA, Evropská unie a čtyři arabské členské státy rady - Saúdská Arábie, Jordánsko, Katar a Kuvajt. Pro text hlasovalo 33 přítomných, čtyři byli proti a devět se zdrželo. Pro text nehlasovalo Rusko, Čína a Kuba. Podle nich jde o zbytečnou intervenci.

Rada vycházela z údajů, které dali o situaci v Sýrii dohromady její vyšetřovatelé minulý týden. Uvedli, že syrský režim opakovaně při potlačování protestů porušoval lidská práva. Jsou doloženy útoky na civilisty, které se rovnají zločinům proti lidskosti. Vojáci například stříleli na neozbrojené účastníky protirežimních demonstrací často z blízkosti a bez varování.

Vyšetřovatelé sestavili seznam 50 osob, které se na zločinech podílely, a doporučili, aby Rada bezpečnosti OSN předala zločiny k řešení Mezinárodnímu trestnímu soudu.  

Syrský zástupce v radě Fajsal Chabbáz Hamví označil slovník odhlasované rezoluce za hanebný. Rezoluce prý syrský konflikt jenom prodlouží. Podle něj je rezoluce na 100 procent motivována politicky. Damašek prý komisi vydá povolení ke vstupu do Sýrie, až skončí domácí šetření událostí.