Čína popravila řidiče, který způsobil nepokoje ve Vnitřním Mongolsku

Peking - Čína popravila řidiče nákladního automobilu, který letos v květnu přejel etnického Mongola a rozpoutal tím nejhorší nepokoje ve Vnitřním Mongolsku za posledních 20 let. Oficiální tisková agentura Nová Čína v krátké zprávě uvedla, že Li Lin-tung byl popraven 18. srpna. Mongolský pastevec Mergen, který jako mnozí z jeho etnika používá jen jedno jméno, byl zabit 10. května, když se spolu se skupinou dalších lidí snažil zablokovat silnici přes jejich vesnici na protest proti hluku a znečištění od projíždějících nákladních automobilů.

Konvoj s nákladem uhlí jel v oblasti Si-lin-kuo-le, kde je velké množství uhelných dolů, které ničí pastviny a připravují tak kočovné Mongoly o obživu. Řidič Li podle policie na Mergena najel a jeho tělo vláčel ještě 145 metrů.

Mergenova smrt vyvolala rozsáhlé protesty a demonstrace v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, do nichž se zapojili pastevci a studenti požadující spravedlnost a větší ochranu mongolské kultury a kočovného způsobu života.

Li byl k trestu smrti odsouzen v červnu po šestihodinovém slyšení. Jeho spolujezdec Lu Siang-tung byl rovněž shledán vinným z vraždy a dostal doživotí.

Mongolská menšina tvoří přibližně 0,4 procenta obyvatel Číny. Ovšem oblast Vnitřního Mongolska představuje více než desetinu území přelidněné Číny a do mongolské oblasti na jejím severu se přichází usadit stále více Chanů, většinového čínského etnika. Čínští Mongolové tu tvoří již jen necelých 20 procent z 24 milionů obyvatel.

Čína vykonává největší počet poprav na světě. Jejich počet je státním tajemstvím, ale předpokládá se, že každoročně je v Číně popraveno víc lidí než dohromady ve všech ostatních zemích, kde je trest smrti stále v platnosti.

Podobně jako Tibet nebo ujgurský Sin-Ťiang i Vnitřní Mongolsko má značné nerostné bohatství. Jsou tu největší uhelná ložiska v Číně, která tuto surovinu využívá pro svůj průmyslový růst.