PODÍVEJTE SE, jak rebelové rabují Kaddáfího rezidence

Tripolis - Libyjští povstalci se po dobytí Tripolisu dostali do paláců Muammara Kaddáfího a jeho rodiny. Luxusně zařízené rezidence rebelové vyrabovali, nábytek a zařízení zdemolovali. Dostali se i do bunkru, ve kterém se měl Kaddáfí do poslední chvíle před dobytím komplexu skrývat.

Povstalci našli v pobořené rezidenci například album s fotografiemi někdejší americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Americká diplomatka navštívila Libyi v září 2008 jako první šéf americké diplomacie po 55 letech. Kaddáfí tehdy podle dobových zpráv arabských médií jejímu kouzlu doslova propadl. Označil ji za „drahou černošskou africkou ženu“. „Jsem hrdý, jak vydává pokyny arabským vůdcům, jsem z ní nadšen a miluji ji,“ řekl tehdy.

Hon na Kaddáfího dnes povstalce zavedl i do domu jeho jediné dcery Ajši. Na první pohled nenápadné jednopatrové stavení v centru Tripolisu prý uvnitř skrývalo přepychové zařízení netušené krásy. Kaddáfího dcera si do svého domu pořídila nákladnou dlažbu a dřevěné obložení stěn, v domě nechybí sauna, bazén, vzácný starožitný nábytek nebo sbírka antických soch.

Libyjské bojovníky ale prý nejvíc šokovala zlatem zdobená pohovka ve tvaru nymfy vytvarovaná na jedné straně do podoby majitelčiny tváře. Sochy zpodobňující Ajšu byly údajně nalezeny v řadě pokojů.