WikiLeaks: Při jednáních Česka o radaru museli Američané ustoupit

Washington/Praha – Čeští diplomaté v roce 2008 donutili Spojené státy, aby slevily ze svých požadavků, co se týče smlouvy o radarové základně. Prosadili, aby se smlouva o pobytu amerických vojáků v ČR týkala jen obsluhy plánovaného protiraketového radaru. Američané přitom chtěli širší smlouvu o pobytu amerických jednotek v Česku. Vyplývá to z diplomatických depeší, které zveřejnil server WikiLeaks.

„Velvyslanec McDonald podtrhl, že náš souhlas s omezením rozsahu smlouvy o radaru protiraketové obrany představuje enormní, bezprecedentní ústupek, neboť Spojené státy mají s ostatními spojenci v NATO obecné, široce založené smlouvy,“ píše se v depeši amerického velvyslanectví z 29. dubna 2008. Ta informuje o rozhodujícím kole jednání o smlouvě, která měla upravovat podmínky pobytu amerických vojáků a kterou diplomaté označili jako smlouva SOFA. Významným vyjednavačem USA byl v této záležitosti Jackson McDonald.

Hlavní smlouvu o umístění radaru v Česku podepsanou v roce 2008, kterou prosadila vláda prezidenta Geroge Bushe, měla doplňovat smlouva o podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území (SOFA). Jenže tady se jednání podle všeho zadrhla. „Ze všech hlavních identifikovaných výzev je česká touha mít limitovanou smlouvu SOFA tou nejvýraznější překážkou,“ píše se v depeši amerického velvyslanectví v Praze z 12. září 2007. Američané si zdráhavost českých diplomatů vysvětlovali tím, že by smlouva o pobytu amerických vojsk na českém území nemusela získat podporu v českém parlamentu. 

„První náměstek ministryně obrany Martin Barták prohlásil, že z vnitropolitických důvodů spojených s historií pobytu sovětských sil na českém území musí být rozsah smlouvy SOFA omezen na radarové zařízení,“ doplňuje další depeše ze 14. září.   

Depeše podepsaná tehdejším americkým velvyslancem Richardem Graberem z jara roku 2009 pak popisuje, že po americkém ústupku týkajícím se rozsahu dohody je cesta k jejímu definitivnímu uzavření volná. „Češi nyní musí na oplátku ustoupit v otázce zdanění,“ napsal ale Graber. 

V dalším kole jednání 4. září 2009 Češi v otázce zdanění skutečně ustoupili. „Zahájili vyjednávání oficiálním souhlasem s naší pozicí v otázce daňových výjimek pro kontraktory amerického ministerstva obrany, jejich zaměstnance a pro podpůrné služby,“ stojí v depeši z 8. září. O tři dny dříve obě strany dosáhly shody ohledně obou jazykových verzí smlouvy SOFA.

USA varovaly ČR před závislostí na Rusku 

Předloni vyslovili Američané své obavy a znepokojení nad tím, jak se Rusko pokoušelo expandovat na evropské trhy s energií. Vyplývá to taktéž z tajných depeší, které zveřejnil server WikiLeaks. Se svými obavami o závislosti Evropy na Rusku se svěřil v Česku běhěm své návštěvy v roce 2009 i viceprezident USA Joseph Biden. 

„Neznepokojuje nás, nakupujete-li jadernou energii ve Francii nebo v USA, ale pokud ji kupujete v Rusku, musel bych zpochybnit váš úsudek,“ řekl podle citovaných depeší Biden tehdejšímu českému premiérovi Janu Fischerovi. 

Nabídl poté české vládě, že by se na dostavbě jaderné elektrárny Temelín mohla podílet americká společnost. „Chcete-li se odstřihnout od Ruska, obraťte se na Westinghouse,“ doporučil Biden české vládě.