Hurikán Irene dorazil k USA a má první oběti

New York - K pobřeží Severní Karolíny dorazil hurikán Irene. I když předtím klesl do první, nejnižší z pěti kategorií Saffirovy-Simpsonovy stupnice, přinesl s sebou silné větry a srážky, které připravily statisíce lidí o dodávky elektřiny a na řadě míst přerušily dopravní spojení. Dva lidé zatím kvůli hurikánu přišli o život. Situaci dnes s představiteli civilní obrany a dalších zainteresovaných institucí projednával prezident Barack Obama. Vyžádal si, aby byl o vývoji informován dnem i nocí. Varování před hurikánem bylo vydáno i pro oblasti východní Kanady při hranicích s USA.

Hurikán, který je asi 860 kilometrů široký, s sebou do Severní Karolíny přinesl vítr o rychlosti až 140 kilometrů v hodině. Stovky tisíc lidí jsou bez dodávek elektřiny, tisíce jich přebývají v nouzových ubytovnách, na řadě míst jsou zaplavené ulice. Podle všeho si Irene vyžádala první oběti na životě. Muže u Wilmingtonu odnesla voda a pravděpodobně se utopil, další muž zemřel v Severní Karolíně na infarkt, když se před hurikánem snažil zabezpečit svůj dům.

Americké úřady zrušily 7 000 letů na východní pobřeží USA, podél kterého se pohybuje hurikán Irene směrem na sever. Všechna tři velká letiště v New Yorku jsou uzavřena pro veškeré přílety. Letecké společnosti zrušily přes 24 000 letů, z pobřeží se evakuovaly přes dva miliony lidí.

Uzavírka se týká hlavně letiště Johna F. Kennedyho, letiště LaGuardia a letiště Newark. „Budou uzavřena výhradně pro přílety,“ upozornil představitel letištní správy Steve Coleman. Podle něj jde o tisíce letů. Odlety jsou zatím povoleny, ale většinu odletů z těchto letišť už zrušily samy letecké společnosti, například německá společnost Lufthansa. Německá společnost ale zrušila také lety do Filadelfie jižně od New Yorku a do Bostonu naopak dále na sever. V New Yorku se kvůli hurikánu Irene dnes v poledne místního času zastaví také všechny druhy veřejné dopravy. Provoz metra nebude obnoven dříve než v pondělí.

Národní centrum pro hurikány (NHC) v Miami na Floridě sdělilo, že Ireniny vichry dosahují rychlosti 144 kilometrů v hodině. Její oko se pohybuje na sever 22kilometrovou rychlostí. Hurikán přinesl silný déšť, vítr a vysoké vlny.

Úřady hrozbu neberou na lehkou váhu. Prezident Obama se předčasně vrátil z dovolené.
Armáda je v pohotovosti – v případě potřeby může do akce vyrazit přes 100 tisíc příslušníků Národní gardy. „Měli byste být připraveni na výpadky dodávek proudu, které mohou trvat dny nebo i déle. Pokud žijete na venkově, mohou to být i týdny. Bude hodně pršet, přijdou záplavy a hlavně bleskové povodně. Bude foukat velmi silný vítr, který zláme spoustu stromů,“ varuje obyvatele Craig Fugate z Federální agentury pro řízení záchranných prací.

Naplno běží i přípravy v New Yorku, který si ještě včera užíval slunečné počasí. Čtvrt milionu obyvatel z níže položených oblastí dostalo příkaz k evakuaci. „Nikdy jsme neprováděli nucenou evakuaci a neudělali bychom to ani teď, pokud bychom si nemysleli, že ta bouře může být velmi nebezpečná,“ prohlásil starosta New Yorku Michael Bloomberg. „Nejlepší by bylo, kdyby změnila směr a nezasáhla nás, nebo neudeřila příliš tvrdě. Nemůžeme ale spoléhat, že k nám bude příroda laskavá.“ 

Ředitel amerického Národního střediska pro hurikány William Read řekl, že hurikán by mohl v oblasti New Yorku zvednout mořskou hladinu o jeden až dva a půl metru, což vážně ohrožuje New Jersey a metropolitní New York.

Irene už v Karibiku způsobila škody za víc než miliardu dolarů. Američané doufají, že situace nebude nakonec tak zlá. Mají ale na paměti rok 2005, kdy hurikán Katrina smetl New Orleans a zabil 1 800 lidí.