Indický aktivista uspěl a v neděli ukončí hladovku

Dillí - Indický parlament dnes podpořil nezávazné návrhy přísnějších protikorupčních zákonů. O jejich přijetí usiluje známý bojovník proti korupci Anna Hazare, který proto 12 dní drží hladovku. Indický aktivista krok parlamentu ocenil a oznámil, že v neděli v deset hodin místního času protestní půst přeruší. Hladovky totiž nerad ruší po západu slunce.

Poslanci Hazareho požadavky přísnějšího protikorupčního zákona podpořili po téměř devítihodinové debatě. Nově by měl mimo jiné vzniknout státní kontrolní úřad zajišťující větší dohled nad státní správou. Do jeho působnosti by měla patřit také kontrola milionů úředníků v nižších funkcích.

Zástupci 74letého hladovkáře prohlásili, že usilovali o to, aby parlament o nezávazné rezoluci o podpoře zmíněné právní úpravy hlasoval. Rozhodnutí poslanců nicméně označili za vítězství. „Alespoň parlament musel vzít na vědomí přání lidu, jímž je vykořenit korupci z této země,“ uvedli organizátoři protestu.

Hazareho akce našla mohutnou odezvu mezi obyvatelstvem, které demonstrovalo na jeho podporu. Stovky jeho stoupenců policie zadržela. Indický premiér Manmóhan Singh před několika dny vyjádřil Hazaremu úctu a označil jej za zosobnění nespokojenosti a znepokojení indického lidu nad stavem boje proti korupci v zemi.