Vrah švédské ministryně předstíral duševní nemoc

Stockholm – Vrah švédské ministryně zahraničí Anny Lindhové Mijailo Mijailovic tvrdí, že svou mentální chorobu předstíral, aby dostal lehčí trest. Řekl to v rozhovoru pro magazín deníku Expressen. Po zatčení přitom tvrdil, že ho k vraždě Lindhové v roce 2003 nabádaly vnitřní hlasy.

„Vykládal jsem to, abych se dostal do psychiatrické léčebny. Všechno to bylo vymyšlené. Žádné hlasy jsem neslyšel,“ říká ale teď Mijailovic. „Čím víc si vymýšlíte, tím víc vás doktoři poslouchají. Jsou ale doktoři, které je těžké oklamat, ovšem také ti, u kterých je to snadné,“ dodal.   

Mijailovic v rozhovoru uvedl, že několik dní před vraždou Lindhové uvažoval o možnosti zabít během předvolební kampaně Larse Leijonborga, předáka švédských liberálů. „Byl jsem přesvědčen, že politici jsou příčinou všeho zla. Teprve později jsem pochopil, že obviňovat z vlastních neúspěchů politiky je slabošské,“ říká. 

Mijailo Mijailovic
Zdroj: Getty Images/Švédská policie

V roce 2003, přesně 10. září, Mijailovic napadl Lindhovou v nákupním centru ve Stockholmu. Zasadil jí několik řezných a bodných ran. Švédská ministryně svým zraněním druhý den v nemocnici podlehla. Vrah byl dopaden za dva týdny od útoku. V roce 2004 dostal doživotí. Trest si Mijailovic odpykává v nejpřísněji střežené švédské věznici v Kumle.