Za zapálení mexického kasina zatčeno pět lidí

Mexiko - Mexická policie zatkla pět mužů podezřelých ze čtvrtečního žhářského útoku na kasino ve městě Monterrey, při němž přišlo o život 52 lidí. Oznámil to dnes guvernér mexického státu Nuevo León, jehož je Monterrey hlavním městem. Dodal, že jde o předpokládané členy gangu pašeráků drog Los Zetas, který je proslulý svou krutostí. Po dalších dvou mužích se ještě pátrá.

Guvernér Rodrigo Medina řekl, že všech pět zatčených, z nichž jeden je teprve výrostek, účast na útoku přiznalo. Řekl také, že policie vyšetřuje, zda útok nebyl odvetou za to, že provozovatelé kasina nezaplatili gangsterům výpalné.

Místní vláda už uzavřela několik kasin a hodlá více kontrolovat jejich finance. Obyvatelé města ale politikům v boji proti hazardu a drogovým kartelům nevěří a požadují odstoupení. Před kancelář starosty položili boty, které představují oběti neustále rostoucího násilí v Mexiku.

Čtvrteční útok byl jeden z nejkrvavějších, jaký Mexiko zažilo za posledních několik let, poznamenaných válkou mezi jednotlivými pašeráckými gangy a dosud marnou snahou vlády pašeráky drog zkrotit. Násilnosti si od roku 2006 vyžádaly už přes 40 000 životů.

Mexická policie zatkla pět mužů podezřelých ze žhářského útoku (zdroj: ČT24)