V Číně po týdnu zachránili 22 horníků

Peking - Čínští záchranáři dnes po sedmi dnech v podzemí zachránili ze zatopené šachty v dole na severovýchodě země 22 horníků. Úřady po neštěstí uvedly, že šance na jejich vyproštění jsou malé. Naděje na záchranu ožily v neděli, kdy záchranáři zaznamenali zvuky v 280 metrů dlouhé šachtě, kterou vyvrtali, aby mohli do podzemí vhánět čistý vzduch.

V nelegálním dole u města Čchi-tchaj-che uvízlo 23. srpna 26 horníků. Prokopali se do sousední šachty zalité vodou, která okamžitě zaplavila i prostory, ve kterých se pohybovali. Během prolomení štoly se podařilo utéct včas do bezpečí devatenácti mužům. Tři horníky se podařilo zachránit již v sobotu, čtvrtého našli záchranáři mrtvého.

Po vyproštění museli mít všichni horníci zavázané oči, aby jim světlo po sedmi dnech ve tmě nezničilo zrak. Ještě na cestě do nemocnice ale telefonovali rodinám. Po prvních vyšetřeních lékaři konstatovali, že všichni pacienti jsou mimo ohrožení života.

Zmíněný důl měl být podle úřadů uzavřen v roce 2007, ale letos v srpnu byl bez povolení znovu otevřen. Čínské doly jsou stále nejnebezpečnější na světě navzdory snahám vlády o přísnější prosazování bezpečnostních opatření, díky nimž se podařilo snížit zhruba o třetinu počet obětí v porovnání s rokem 2002, kdy úřady v důlním průmyslu zaznamenaly bezmála 7 000 mrtvých. Centrální vláda nechala jen loni z bezpečnostních důvodů uzavřít tisícovku nejrizikovějších šachet.