Mýtus o Švýcarsku jako nejbezpečnější zemi světa se přežil

Ženeva - Švýcarsko už není nejbezpečnější zemí světa, kriminalita v něm v posledních letech rostla a je již na evropském průměru. Přesto důvěra Švýcarů v policii neklesá. Vyplývá to ze studie kriminologického ústavu univerzity v Curychu. „Mýtus o Švýcarsku jako nejbezpečnější zemi na světě se přežil,“ prohlásil vedoucí studie Martin Killias.

Daný nárůst je považován za důsledek stále větší organizovanosti zločinu, globalizace i příliš mírného postihu dopadených zločinců. Zloděj přistižený při činu má jen malou pravděpodobnost, že skončí ve vyšetřovací vazbě. Švýcarské trestní právo bylo totiž nedávno kvůli úsporám novelizováno tak, aby se věznice nepřeplňovaly.

V množství vloupání a krádeží už Švýcarsko podle statistik dosáhlo průměru Evropské unie, ačkoli v roce 1988 ještě tato oblast kriminality byla v zemi nejnižší na kontinentě. V roce 2004, kdy se poprvé uskutečnil průzkum nynějšího typu, uvedlo 5,1 procenta dotázaných, že za uplynulých pět let byli obětí krádeže nebo loupeže. Letos to bylo 7,1 procenta.