Pat a mat budou součástí arménských školních osnov

Jerevan - Arménie se ve čtvrtek stane první zemí světa, kde budou šachy zařazeny do osnov základních škol jako samostatný povinný předmět. Šachovou hru jako nový školní předmět si arménské děti zapíší do svých rozvrhů na dvě hodiny týdně. Jedna hodina připadne na úkor tělocviku a druhá bude v rozvrhu oproti minulému školnímu roku navíc. S nápadem na vylepšení výuky dnes přišel i ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Ten by zase byl rád, kdyby na školách přednášeli ruští miliardáři.

Na nákup školních pomůcek včetně šachových figur, stolků a hodin uvolnilo arménské ministerstvo částku 900 milionů dramů (40 milionů korun). Pro výuku budou v každé škole vybudovány speciální učebny. „Zařazení hry do školních osnov nelze považovat za experiment. Stávají se pevnou součástí státního výchovného programu pro druhý až pátý ročník,“ zdůraznil arménský ministr školství Armen Ašotjan.

S učiteli šachové hry v Arménii problémy nebudou. Země dlouhodobě patří ke světovým šachovým velmocím, šéfem národní šachové federace je prezident země Serž Sargsjan a šachy se v Arménii hrají doslova v každé vsi. Úřední aprobaci k výuce šachů získalo bez problémů přes 1 200 učitelů.

Medvěděv navrhne miliardářům, aby přednášeli ve školách

Nápad na rozšíření osnov má v jistém ohledu i ruský prezident Medvěděv. Hodlá navrhnout ruským miliardářům, aby ve školách přednášeli na téma „historie úspěchu“. Úspěch podnikatelů může nabývat různých forem, které ne všechny musejí být nutně založeny na penězích, ale je to každopádně zajímavé, prohlásil prezident na schůzce se zástupci resortu školství. Vyjádřil přesvědčení, že tuto jeho iniciativu ředitelé škol podpoří. Nebylo ale jasné, o jakých druzích škol hovořil.

Počet dolarových miliardářů v Rusku za poslední rok stoupl podle časopisu Forbes ze 62 na 101. Drtivá většina oligarchů pohádkově zbohatla při divoké privatizaci v 90. letech. Nejbohatším Rusem je ocelářský baron Vladimir Lisin s majetkem odhadnutým na 24 miliard dolarů, na druhou příčku se po dvouleté přestávce vrátil další ocelář Alexej Mordašov (18,5), následovaný podnikatelem Michailem Prochorovem (18). Kdysi nejbohatší Rus, majitel fotbalového klubu Chelsea, Roman Abramovič (13,4) skončil až desátý.