Útočník střílel po amerických vojácích kvůli scéně z filmu

Berlín – V Německu dnes začal soud s kosovským Albáncem, který v březnu na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem střílel na americké vojáky, dva přitom zabil. Za to mu teď u soudu hrozí doživotí. Arid Uka při dnešním stání prohlásil, že ho k činu přiměla radikální džihádistická videa včetně snímku, v němž američtí vojáci znásilňují muslimku.

Uka dnes před soudem vypověděl, že před činem sledoval islámská radikální propagandistická videa na internetu, která vyzývala ke svaté válce. K útoku se pak rozhodl ve chvíli, kdy viděl video, na kterém američtí vojáci znásilňují mladou muslimskou dívku. Jenže snímek byl pouze scénou z holywoodského filmu a ne záznamem skutečné události, poznamenávají německá média. 

„Myslel jsem, že to, co jsem viděl v tom videu, budou ti lidé dělat v Afghánistánu,“ vypověděl dnes Uka u soudu. Americké vojáky si za cíl vybral proto, aby další už neodcházeli bojovat do Afghánistánu.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Po zadržení se k činu přiznal a dnes své doznání před soudem zopakoval. „Vše, z čeho mě viní obžaloba, souhlasí,“ přiznal Uka. „Co jsem udělal, bylo špatné, ale nemohu to odčinit,“ dodal.

Uka zaútočil na frankfurtském letišti letos 2. března. Nastoupil spolu s americkými vojáky do autobusu a začal po nich střílet. Dva z nich zabil, dva těžce zranil.