Po 3,5 letech propustili v Mexiku nevinného Čechokanaďana

Vancouver/Mexiko - Neskutečné martyrium Čechokanaďana Pavla Kulíška je u konce. Majitele prosperující firmy zatkla policie na dovolené v Mexiku, bez soudu ho 3,5 roku drželi ve vězení kvůli údajnému pašování drog. Teď úřady obvinění stáhly a Kulíška pustily na svobodu.

Utrpení Pavla Kulíška začalo v březnu 2008. Úspěšný podnikatel žijící 20 let v Kanadě vyrazil s rodinou na dovolenou do Mexika. Tady se setkal se známým, který má stejně jako on vášeň pro terénní motorky. Jenže tento muž patřil podle mexických úřadů ke klíčovým osobám jednoho z drogových kartelů. Policie Kulíška okamžitě zatkla za pašování narkotik. 

Od té doby čekal v mexickém vězení na soud. S rodinou mohl mluvit jen po telefonu 7 minut týdně. Manželka Jiřina mezitím v Kanadě bojovala za jeho propuštění. Aby sehnala 100 tisíc dolarů na právníky, pronajímala dům a sama s dětmi bydlela v garáži. 

Jenže Kulíšek po letech neustálého čekání na soud ztrácel naději. V březnu se pokusil oběsit. Celkem 1 254 dní nakonec seděl nevinný muž za mřížemi v Mexiku. Teď se konečně vrátil do Kanady. Případ totiž dostal nový soudce a pro naprostý nedostatek důkazů zbavil Pavla Kulíška všech obvinění a pustil ho na svobodu. „Je to neskutečný pocit, když jsem vystoupil z letadla, políbil jsem zem. Je to, jako bych se ocitl v nebi,“ říká šťastný Pavel Kulíšek po návratu do Kanady.   

Reportáž Jakuba Nettla a Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Právě drogy jsou v Mexiku nejpalčivějším tématem. Prezident Felipe Calderón se už roky snaží bojovat s drogovými kartely. Jenže je to jako boj s větrnými mlýny. Ozývají se proto hlasy, že se na to musí jinak. Vznikl nápad, že by se měly drogy zlegalizovat. Andreasa Lajous, politický aktivista, navrhuje: „Kriminalizace drog zkrachovala. Trh s drogami by měl od mafiánů převzít stát.“ 

Pro legalizaci drog už se vyslovili bývalí prezidenti Ernesto Zedillo a Vicente Fox. A podle pozorovatelů si už Calderón připravuje půdu pro změnu kurzu v domácí politice. Diskusí o volném prodeji drog už se účastní i velení policie.