V Německu začíná proces s největšími padělateli obrazů od dob války

Berlín – V Německu začal soud řešit největší poválečný skandál v obchodu s uměním. Obžalovaní padělali desítky obrazů od významných malířů 20. století. Prodejem falzifikátů si přišli na šestnáct milionů eur. Soud bude trvat déle než měsíc a proti padělatelům u něj vystoupí 160 svědků.

U soudu v Kolíně nad Rýnem dnes stanuli čtyři obžalovaní. Gang padělatelů přitom léta šlapal jako hodinky. Dvě ženy řekly, že po smrti dědečka našly jeho tajnou sbírku vzácných obrazů. Za 15 let jich pak kolem padesátky prodaly kupcům. Ošálily dokonce i renomované aukční síně v Německu, Británii nebo Francii. 

Obrazy měl padělat manžel jedné z žen. A dělal to velmi dobře. Falzifikáty totiž nepoznali ani renomovaní odborníci. Padělatelé si například dali práci s umělými dírami po červotoči. Aby zvýšili autentičnost padělků, dávali do obrazů rezavé hřebíky nebo dobové samolepky. Gang se soustředil na výrobu děl moderních malířů jako například Keese van Dongena, Maxe Ernsta, Maxe Pechsteina nebo Heinricha Campendonka. 

Za léta, kdy padělatelé na trh pustili několik desítek zdařilých padělků, se jejich obrazy objevily v rukou bohatých kupců, včetně holywoodských hvězd, v renomovaných muzeích i galeriích. 

Jenže všechno prasklo poté, co v roce 2008 v aukci obraz, který vydávali za dílo malíře Campendonka, vydražil kupec za rekordní sumu 2,5 milionu eur. Nový vlastník si pak nechal vědecky obraz otestovat a zjistilo se, že dílo obsahuje barvy, které v době jeho vzniku nemohly existovat – a klec sklapla.