WikiLeaks obviňují britský list z úniku neupravených depeší

Washington/Londýn – Internetový portál WikiLeaks obvinil britský deník The Guardian, že kvůli jeho chybě unikly z archivů WikiLeaks statisíce neupravených amerických diplomatických depeší. Může být ohroženo přes 100 lidí, kteří Američanům předávali informace. The Guardian ale odmítá obvinění, že by kniha jeho reportéra mohla vést ke zveřejnění depeší s nevymazanými jmény amerických informátorů.

Internetový portál, který od loňského podzimu zveřejnil přes 140 000 tajných amerických diplomatických depeší, obvinil z úniku neupravených dokumentů reportéra Davida Leigha z britského listu The Guardian. Podle WikiLeaks Leigh zveřejnil ve své knize o WikiLeaks, která letos vyšla, heslo potřebné k přístupu do archivu portálu.

Britský deník jakékoli pochybení odmítl. Kniha prý obsahovala heslo, ale nebyly v ní žádné podrobnosti o tom, kde se soubory nacházejí. Podle listu to byla zcela bezvýznamná informace pro všechny kromě těch, kdo už věděli, kde dané dokumenty najít. Leigh také podotkl, že když získal heslo pro přístup k diplomatickým depeším, zakladatel WikiLeaks Julian Assange ho upozornil, že platnost daného hesla vyprší během několika hodin. „To, co jsme mnohem později zveřejnili ve své knize, bylo zastaralé a nemohlo to nijak škodit,“ uvedl.

Další z novinářů z The Guardian James Ball, který v minulosti pracoval pro WikiLeaks, řekl, že za únik informací může sám Assange. Zakladatel Wikileaks se prý po nějaké době vracel ke starým heslům. „Internetové stránky pro osobní bankovnictví vám radí, abyste znovu nepoužívali stará hesla. To, že WikiLeaks něco takového dělal v tak citlivém případě, je hrubá nedbalost,“ uvedl.