Unie nechce syrskou ropu, syrské bezpečnostní síly obklíčily mešity

Brusel/Damašek – Mezinárodní tlak na syrský režim Bašára Asada dál sílí. Země Evropské unie přijaly embargo na dovoz syrské surové ropy. Francie chce, aby rezoluce Rady bezpečnosti OSN uzákonila nové sankce. Asadovi odpůrci mezitím na dnešek svolali další protesty. Syrské bezpečnostní síly kvůli tomu obklíčily mešity v povstaleckých městech, aby zabránily věřícím vyjít po modlitbách do ulic. Při střetech dnes zahynulo nejméně 22 lidí. Za šest měsíců bezpečnostní složky při potlačování protestů zabily více než 2 200 lidí.

Členské země Evropské unie se dnes dohodly na rozšíření sankcí vůči Sýrii. Nová opatření kromě jiného zavedou embargo na dovoz ropy ze Sýrie. Unie chce tak vyvinout na syrský režim ekonomický tlak. 

„Zákaz se týká nákupu, dovozu a transportu ropy a dalších ropných produktů ze Sýrie,“ uvedla EU v prohlášení. Banky či pojišťovny zase nesmějí pro takové transakce poskytovat peníze či pojištění. Embargo platí bezodkladně.  

V Sýrii mezitím režim dál potlačuje protivládní protesty. Bezpečnostní síly obklíčily mešity v největších centrech odporu, aby zabránily lidem po pátečních odpoledních modlitbách vyjít do ulic. 

Vojáci byli rozmístěni v Dará na jihu Sýrie, v Dajr az-Zauru na východě země a v dalších městech. 

Osm lidí zabili vládní vojáci jen v oblasti hlavního města Damašku - ostrou střelbou rozháněli demonstranty v Irbinu, Kfarbatně, Dúmě a Hammúríji. Jeden mrtvý připadá na středosyrský Homs a dva na Talbise ve stejné oblasti, zatím poslední tři mrtvé hlásí Dajr az-Zaur na východě země.

Od začátku demonstrací proti vládě Bašára Asada v polovině března zahynulo podle OSN v Sýrii asi 2 200 lidí, protivládní demonstrace ale ani přes tvrdé zásahy bezpečnostních oddílů neslábnou.