Rusko zve novou libyjskou vládu k jednání o spolupráci

Dušanbe/Tripolis - Po svržení diktátora Muammara Kaddáfího Libye operuje na několika diplomatických liniích. Novou libyjskou vládu nyní pozvalo Rusko k jednání o spolupráci v oblasti energetických projektů. Jak uvedl ministr zahraničí Sergej Lavrov na jednání Společenství nezávislých států v tádžickém Dušanbe, Rusko tak reaguje na žádost povstalecké Přechodné národní rady o jednání.

Před vypuknutím konfliktu v Libyi uzavřel ruský energetický gigant Gazprom dohodu s italským energetickým koncernem Eni, která mu měla zajistit 33 procent podílu italské firmy v libyjském projektu na těžbu ropy a plynu Elephant oil v hodnotě 113 milionů eur (2,75 miliardy korun). Od té doby visela dohoda ve vzduchu a potřebuje souhlas libyjské strany.

Osud italsko-ruské dohody v Libyi zatím není jasný, neboť některé západní země rovněž vyjádřily zájem podílet se na projektu. Libyjští povstalci přitom již dříve naznačili, že země NATO, které podporovaly povstaleckou stranu během šest měsíců trvajícího konfliktu, budou mít při vyjednávání o energetických projektech přednost.

Libye buduje novou diplomatickou image (zdroj: ČT24)

Aby nová doba nepřinesla nové problémy, má přechodná rada před sebou mnohé úkoly. Tím hlavním bude obnova bezpečnosti po půlroční občanské válce, v zemi neexistuje kontrola zbraní a mezi lidmi koluje mnoho samopalů a pistolí. Národní rada nabízí svým bojovníkům vstup do armády. O slovo se také hlásí ženy, které chtějí rozšířit svá občanská práva.

Severoatlantická aliance zatím svoji misi v Libyi neukončuje. „62 zemí se jednomyslně shodlo, že NATO bude pokračovat v ochraně civilního obyvatelstva, které je stále v nebezpečí, dokud nenajdeme Kaddáfího a nezískáme úplné osvobození,“ uvedl předseda Přechodné národní rady Mustafá Džalíl.

Účastníci pařížské konference k Libyi
Zdroj: ČT24/AP Photo

Libyjská Národní přechodná rada stěhuje svoje sídlo do Tripolisu

Noví představitelé Libye oznámili, že se v příštím týdnu přesunou z dosavadní povstalecké bašty Benghází do Tripolisu. Ode dneška se také začali do práce vracet policisté a bezpečnostní síly a spolu s tripolskými povstalci budou schopni město chránit, soudí rada. Proto také nové vedení státu vyzvalo povstalce, kteří pomáhali v bojích o Tripolis, k návratu domů.

Rada také oznámila, že chce vybudovat novou národní armádu. Ministr pro vojenské záležitosti Umar Harírí uvedl, že libyjská armáda je nyní rekonstruována a bude tvořit hlavní záruku bezpečnosti země. „Začali jsme s vytvářením nové národní armády, která bude chránit demokracii, instituce a nevinné civilisty,“ prohlásil. Libye chce světu ukázat, že je schopná rekonstruovat vlastní zemi. Do Tripolisu už přijel i Ian Martin, zvláštní velvyslanec generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby zjistil potřeby přechodné vlády a OSN ji mohla pomoci zajistit v zemi stabilitu a bezpečnost.