Polští studenti brojí proti výuce v litevštině

Vilnius - Studenti polských škol protestují v Litvě. Někteří z nich dokonce odmítají dál chodit do školy. Důvodem je zákon, který polské menšině od nového školního roku nařizuje výuku některých předmětů v litevštině. Do sousední země se kvůli sporu vypravil polský premiér Donald Tusk.

Školní rok nezačal pro Poláky v Litvě dobře. Studenti nesedli do lavic, ale s rodiči a učiteli stávkují před svými osmdesáti školami. Nový zákon v nich od 1. září nařizuje vyučovat dějepis, zeměpis a přírodopis litevsky, jazykem, který se od polštiny výrazně liší. „Přišli jsme ukázat úřadům, že dělají chybu, že nám zhoršují podmínky pro studium,“ prohlásil jeden z demonstrujících. „Když ten zákon navrhovali, shromáždili jsme proti němu 60 tisíc podpisů. Pak jsme v parlamentu navrhovali změny, ale všechno zamítli. Přijatá verze ve skutečnosti likviduje polské školy v Litvě,“ řekl k tomu šéf Polského svazu v Litvě Michal Mackievicz.

Vláda ale kritiku odmítá. Tvrdí, že hodiny majoritního jazyka navíc menšinovým studentům pomohou v integraci, třeba na trhu práce. „Ujišťuji vás, že důraz na výuku v litevštině není na úkor jejich vlastního jazyka, je navíc,“ tvrdí litevský ministr školství Gintaras Steponavicius.

Dětem ale prozatím zákon prudce zhorší známky. Nejedná se přitom o malou část obyvatel – v Litvě je Poláků 7 procent a jsou nejpočetnější menšinou. O víkendu se za nimi z Varšavy vypravil premiér Tusk. „S litevskými úřady budeme udržovat dobré vztahy, ale chci zdůraznit, že budou jen tak dobré, jaké budou vztahy zdejšího státu k polské menšině,“ podotkl polský premiér.

Varšava už měla s Vilniusem několik sporů, včetně toho, jak psát příjmení trvale usazených Poláků. Nyní vyzývá k dialogu, aby se problém výuky rychle vyřešil. 

Poláci se přou s Litevci o výuku v litevštině (zdroj: ČT24)