Moskevská radnice se snaží naklonit si mládež hip-hopem

Moskva - Moskevská radnice není zrovna proslulá tolerancí k alternativní kultuře, teď se ale rozhodla alternativu podpořit a uspořádala velký mezinárodní rapový festival. Radní věří, že hip-hop odradí mladé Moskvany od drog a kriminality. Na festivalu vystupuje přes 60 účinkujících.

Nad festivalem převzal záštitu městský odbor politiky pro rodinu a mládež. Jeho zástupce Sergej Nožov vysvětluje: „Jsme si dobře vědomi toho, že se o hip-hop v našem městě zajímá obrovské množství mladých lidí. Navíc na radnici vyznáváme politiku spolupráce s jakýmkoli konstruktivním mládežnickým proudem, směrem nebo subkulturou, které mohou pro město udělat něco dobrého.“ 

Festival rapu a pouliční kultury není jen příspěvkem k oslavám Dne města Moskvy, ale podle moskevských radních má v sobě i důležitý výchovný aspekt. Hip-hop totiž prý představuje alternativu k nezdravému životnímu stylu a podnět k sebezdokonalování zdejší mládeže. 

I proto se v celém obřím areálu tušinského letiště, kde se festival koná, neprodává žádný alkohol. Málokoho ale napadne si na to stěžovat. Vstup je volný, a tak se hraje podle pravidel moskevské radnice. „Představitelé města jsou pašáci, že ten festival udělali. Sešlo se tu plno lidí, což je dobře. Že se tu nedá koupit pivo nebo jiný alkohol, mi vůbec nevadí. Já nepiju,“ libuje si návštěvník festivalu Maxim. 

Ne všichni jsou ale přesvědčeni, že moskevské radnici její výchovné metody vyjdou. „Jedním festivalem se nic nezmění, k tomu by bylo zapotřebí jiné politiky vlády, ale tomu prostě nevěřím,“ říká streetartový umělec Pavel.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)