Assange obhajoval zveřejnění depeší

Berlín - Spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange dnes prostřednictvím videokonference na berlínském veletrhu spotřební elektroniky IFA obhajoval hromadné zveřejnění amerických diplomatických depeší v jejich plném znění. Australan vyjádřil přesvědčení, že ani vyzrazení totožnosti informátorů amerických úřadů jim nezpůsobí vážnější újmy. Zdroje totiž podle něj měly rok na to, aby se na tuto situaci připravily, a varovaly je i americké úřady.

„Není nic, co jsme mohli udělat jinak,“ prohlásil dnes Assange. Za poslední únik dat přitom znovu obvinil britský deník The Guardian, jehož reportér David Leigh ve své knize v únoru zveřejnil přístupové heslo k dokumentům. Byl přitom upozorňován, aby to nedělal, tvrdí Assange. „Bez zveřejnění hesla by se toto všechno nestalo,“ dodal. The Guardian se hájí tím, že heslo, které měl k dispozici, pokládal jen za dočasné.

Portál WikiLeaks minulý týden zveřejnil všechny americké diplomatické depeše, které měl k dispozici. Původně je chtěl postupně uvolňovat několik let. V nyní zveřejněných kabelogramech navíc nejsou zatajena jména informátorů. Server se k tomuto kroku rozhodl poté, co původní texty depeší začaly být přístupné na internetu.

Assange už devět měsíců pobývá v soudem nařízeném domácím vězení ve Velké Británii. Čeká tam na soud, jenž rozhodne o jeho případném vydání do Švédska, kde je obviněn ze sexuálních deliktů.

Videokonference Juliana Assange na veletrhu IFA
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber