Rebelové tvrdí, že obklíčili Kaddáfího

Tripolis – Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí pravděpodobně opustil město Baní Valíd a za pomoci loajálních kmenů směřuje na jih k hranicím s Čadem nebo Nigerem. Podle Spojených států je Kaddáfí stále v Libyi. Tvrdí to také mluvčí nové armádní komise v Tripolisu, podle něhož rebelové Kaddáfího obklíčili. To, kde se nalézá, ale Anís Šaríf nesdělil. Libyjská Přechodná národní rada vyzvala Niger a ostatní sousedící země, aby zabránily Kaddáfímu v případném pokusu o překročení hranic. Do Nigeru poslala zvláštní delegaci s žádostí o zajištění hranic, které by mělo zabránit infiltraci Kaddáfího jednotek do Nigeru a zastavit jakýkoli pokus Kaddáfího nebo jeho rodiny o útěk.

Vysoce postavený vojenský činitel, který koordinuje snahy vzbouřenců o dopadení Kaddáfího, dříve řekl, že zprávy ukazují na to, že libyjský vůdce mohl být před třemi dny asi 950 kilometrů jižně od Tripolisu a asi 300 kilometrů severně od hranic s Nigerem.

Francouzské a nigerské vojenské zdroje v úterý informovaly o tom, že hranice Nigeru překročil konvoj až 250 vozidel, která mohla být údajně součástí Kaddáfího plánu na útěk. Členové nigerské vlády však popřeli informace o takovém počtu vozidel i to, že v konvoji byl také Kaddáfí. Podle mluvčího nigerského prezidenta je v zemi pouze jeden vysoce postavený libyjský činitel, a to člen Kaddáfího bezpečnostní brigády Mansúr Zaú, který je Kaddáfího bratrancem.

Město Baní Valíd bylo v uplynulých dnech místem vyjednávání povstalců s loajalisty a místními kmeny o poklidném vydání města. Dostupné zdroje se však o stavu vyjednávání neshodují. Podle televize Al-Arabíja rokování selhala a nové libyjské vedení varovalo před „urputnou bitvou“ o město. Šéf povstaleckých vyjednávačů ale dnes podle agentury AFP prohlásil, že jednání byla úspěšná. Povstalci podle něj čekají na rozkaz nového libyjského vedení vstoupit do města, ke kterému dnes dorazily další posily libyjské opozice.

Baní Valíd leží asi 170 kilometrů na jihovýchod od metropole a loajalisté, kteří ho drží, mají na jeho vydání čas do soboty. V sobotu má vypršet ultimátum na vydání další ze zbývajících Kaddáfího bašt – Syrty. Severoatlantická aliance v jejím okolí podle dnešního prohlášení pokračovala v leteckých útocích. Zasáhla mimo jiné šest tanků, šest obrněných bojových vozidel a sklad munice.

Americký ministr obrany Leon Panetta v úterý prohlásil, že Kaddáfí je „na útěku“. USA ale podle něj nemají žádný důvod domnívat se, že by již opustil Libyi. Také mluvčí libyjského vůdce Músá Ibráhím tvrdí, že Kaddáfí je stále v Libyi. 

V Libyi se mezitím schyluje k dalším bojům. Přechodná národní rada oznámila, že je připravená zaútočit na město Baní Valíd, které nechce kapitulovat. Původně přitom hlásili, že se jim podařilo dosáhnout dohody.