Kyrgyzský prezident nesmí nasekat v písemce chyby

Biškek - Kandidáti na úřad prezidenta Kyrgyzstánu budou od čtvrtka skládat jazykovou zkoušku. V textu v kyrgyzštině o 150 slovech nesmějí udělat více než pět chyb. Testy mohou znamenat pro některé uchazeče nepřekonatelný problém, protože řada obyvatel Kyrgyzstánu má jako první jazyk ruštinu. K říjnovým volbám se zatím zaregistrovalo 67 kandidátů.

„Zkoušky budou probíhat v termínu od 8. do 25. září,“ uvedla ústřední volební komise a národní komise pro rozvoj státního jazyka. Nároky na uchazeče jsou prý ještě vyšší než v minulosti. „Kandidáti musejí napsat kompozici o objemu minimálně 150 slov, v níž nesmějí udělat více než pět chyb, ať už pravopisných, nebo gramatických,“ dodala komise pro rozvoj jazyka.

Každý den má být ke zkoušce přizváno pět kandidátů a testy bude ve středu, ve čtvrtek, v sobotu a v neděli přenášet televize, píše se na webových stránkách rozhlasových stanic Svobodná Evropa a Svoboda (RFE/RL). Jazykové zkoušky jsou oblíbenou zábavou pro televizní diváky, kteří se rádi zasmějí nad hloupými chybami kandidátů snažících se mluvit správně kyrgyzsky.

Hlasování je plánováno na poslední říjnovou neděli. Favoritem voleb je podle RFE/RL nynější premiér a šéf kyrgyzské sociální demokracie Almazbek Atambajev. Současná prezidentka Roza Otunbajevová, která funkci vykonává od převratu loni v dubnu, kdy byl svržen bývalý prezident Kurmanbek Bakijev, dodržela slib a o další volební období se neuchází.