Čína se smiřuje s Googlem

Peking - Čínská vláda obnovila licenci americké firmě Google na provoz stránek v Číně. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC, podle nějž byla licence prodloužena na rok. Loni v březnu začal Google přesměrovávat čínské uživatele na hongkongské stránky, aby nemusel filtrovat výsledky vyhledávání. Čína proto některé služby společnosti začala blokovat.

„Můžeme potvrdit, že vláda obnovila naši licenci,“ uvedl dnes Google v e-mailovém prohlášení. Na začátku loňského roku přitom firma oznámila, že se už nehodlá dál podřizovat čínské cenzuře. 

Čínská vláda v reakci začala služby Googlu částečně blokovat, což způsobilo, že uživatelé v Číně přecházeli k domácí konkurenci firmy Google. Ta proto z Číny následně odešla, nadále zde ale prodává reklamu na svém webu. 

Po odchodu z Číny americký vyhledávač na největším internetovém trhu světa ztrácí podíl. Trhu, který měl ke konci června 485 milionů uživatelů, vévodí místní vyhledávač Baidu. 

Čínské úřady zakazují na internetu pornografii, hazard a stránky kritické k vládnoucí komunistické straně. Blokují ovšem také řadu populárních prostředků webové komunikace jako videoserver YouTube, sociální síť Facebook či mikroblog Twitter.