Ruská Jaroslavl se rozloučila s hokejisty

Jaroslavl – Ruský premiér Vladimir Putin, hokejový kanonýr Ilja Kovalčuk i desetitisíce obyčejných Rusů přišli dnes do hokejové arény v Jaroslavli vzdát poslední poctu obětem středečního leteckého neštěstí, které zdecimovalo místní hokejový tým Lokomotiv. Zahynula i trojice českých reprezentantů Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček. Místní policie odhadla počet kondolujících na 100 000 lidí, šestinu obyvatel oblastního centra. Rozloučit se s mrtvými přijeli hokejoví fanoušci i z dalších měst, vzdálených stovky kilometrů. Hokejisté Jaroslavle nebudou v letošní sezoně KHL vůbec startovat. V Jaroslavli dnes končí třídenní oficiální smutek. Během odpoledne pochovají na místním hřbitově prvních 14 obětí neštěstí. I se slovenským hokejistou Pavlem Demitrou se na stadionu v Popradu rozloučili fanoušci, bývalí i současní hráči a premiérka Iveta Radičová. Manželka zahynulého reprezentačního kapitána se piety nezúčastnila, po tragické zprávě zkolabovala.

Téměř celé mužstvo včetně trojice českých reprezentantů Karla Rachůnka, Jana Marka a Josefa Vašíčka zahynulo ve středu při leteckém neštěstí. Navzdory lijáku stály zástupy před stadionem ještě dlouho před začátkem ceremonie. Na ploše jaroslavlského ledového paláce potažené modrým kobercem se ve smutečním kordonu střídaly tisíce lidí, kteří v ranním deštivém počasí přišli vyjádřit svoji soustrast.

U portrétů zesnulých hokejistů a členů realizačního týmu pokládali fanoušci i hokejové osobnosti květiny, modlili se či jen tiše vzdávali čest památce svých hrdinů či kamarádů. „Zlomilo nám to srdce. Chceme se poklonit našim hokejistům,“ řekl jeden z fanoušků týmu. Kamarád jednoho z mrtvých hokejistů ani nebyl schopen slova, jen mu slzy kanuly po tvářích. Vzlykali i chlapi. „Zahynul tu kus mého života,“ řekl Alexandr Nikitin, jeden z mnoha lidí, kteří přišli položit květy k rakvím. „Je mi líto těch mladých kluků. Celý život měli před sebou a hráli skvěle, až se duše radovala,“ litovala mladá fanynka.

Na tryznu dorazil i ruský premiér

Poklonit památce obětí se přišli mimo jiné ruský premiér Vladimir Putin, prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel, prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak, šéf KHL Alexandr Medveděv či ředitel rady soutěže Vjačeslav Fetisov.

Se slzami v očích se loučili s bývalými spoluhráči současný útočník Dinama Minsk Zbyněk Irgl či trenér Vladimír Vůjtek starší, který ještě v minulé sezoně Lokomotiv vedl. „Byla to má první štace, prožil jsem tu roky, dvakrát vyhrál titul, to město mi přirostlo k srdci. Měl jsem tu spoustu přátel, ze kterých, dá se říct, 90 procent zůstalo v tom letadle,“ řekl zdrcený Vůjtek, který populární „Loko“ koučoval až do letošního jara, kdy s týmem také převzal a
oslavil medaile za třetí příčku v uplynulé sezoně KHL.

Do Jaroslavle se vydal na smuteční obřad také útočník Jan Peterek, který pod Vůjtkem v Jaroslavli získal tituly v letech 2002 a 2003. Nechyběli ani zástupci některých dalších klubů KHL jako například moskevského Dynama či CSKA, v kterých působí Petr Čáslava, Filip Novák a Marek Kvapil. Před následným pohřbem byly v hale vystaveny i rakve sedmi hráčů a dalších sedmi členů realizačního týmu, kteří budou odpoledne pochováni v Jaroslavli. Těla většiny dalších obětí tragédie letounu Jak-42 byla převezena do jejich rodných zemí či měst.

Vjačeslav Fetisov, bývalý ruský hokejista:

„Není možné najít slova, která by utěšila příbuzné a přátele. Všichni jsme je milovali. Byl to úžasný tým.“

Ostatky trojice českých hráčů do vlasti dopravil v noci na dnešek vládní speciál. Pietní ceremoniál v Česku je naplánován na neděli od 15:00 na Staroměstském náměstí. Letadlo s celým týmem Lokomotivu se zřítilo ve středu krátce po startu. Letělo do běloruského Minsku k prvnímu zápasu sezony KHL. Ze 43 obětí katastrofy byla podle sdělení ruských úřadů pozůstalým vydána těla už 23 mrtvých. Předání dalších 16 těl se očekává v nejbližší době, zbylé čtyři mrtvé je zapotřebí identifikovat pomocí genetické analýzy DNA.

Loučení s hokejisty Jaroslavle
Zdroj: ČT24

Mezi dosud nerozpoznanými ostatky nejsou těla žádného z jedenácti cizinců, kteří byli v době havárie na palubě letadla. V nemocnici bojují o život dva lidé, kteří jako jediní nehodu přežili – hokejový útočník Alexandr Galimov a palubní inženýr Alexandr Sizov.

Nekvalitní palivo zřejmě za smrt hokejistů nemohlo

Před arénou by měl brzy vyrůst památník. Další se chystá na místě tragédie. Obyvatelé Jaroslavle teď čekají na závěry vyšetřování. Zatím se mluví o nedostatečném tahu motorů při startu letadla. Jestli chybovali piloti, kteří stroj zvedli do vzduchu až 400 metrů za dráhou, a nebo jestli je zradila technika, se neví. „Výsledky prvních analýz parametrických záznamů svědčí o tom, že neexistují důvody se domnívat, že kvalita leteckého kerosinu neodpovídala normám,“ řekl agentuře RIA Novosti mluvčí Rosaviacije.