Při útoku v Afghánistánu zemřeli dva lidé, 89 je zraněných

Kábul – Útok sebevražedného atentátníka si u bojového stanoviště NATO v provincii Vardak ve střední části Afghánistánu v sobotu vyžádal dva životy a 89 zraněných včetně 50 amerických vojáků. Podle agentury AFP to dnes oznámila americká armáda. K útoku se na internetu přihlásili bojovníci z afghánského fundamentalistického hnutí Tálibán. Útočník u vjezdu na předsunutou alianční základnu vyhodil do vzduchu kamion.

Velkou část exploze podle prohlášení NATO pohltil ochranný mantinel při vstupu na základnu. Počet zraněných je značný, ale žádný z nich prý není v ohrožení života.

Mluvčí americké armády David Eastburn nedaleko východoafghánského Džalálábádu také sdělil, že výbuch způsobil šestimetrovou díru ve zdi. Mezi zraněnými je podle něj také 15 Afghánců. Neupřesnil však, zda jde o civilisty, nebo o příslušníky afghánských bezpečnostních sil.

Hnutí Táibán v sobotu prohlásilo, že bude pokračovat v boji proti americkým silám v Afghánistánu, dokud zemi neopustí poslední voják Spojených států. Zdůraznilo také, že nemělo žádný podíl na teroristických útocích z 11. září 2001.