LAS v Káhiře: Dohoda s Asadem i otázka Palestiny

Káhira – Šéf Ligy arabských států Nabíl Arabí představí v Káhiře dohodu, která by měla zastavit násilí v Sýrii. S tamním prezidentem Bašárem Asadem ji uzavřel v sobotu. V první řadě se jedná o rychlé přijetí reforem, které zahrnují dialog s opozicí, propuštění politických vězňů nebo odškodnění lidí, kteří trpěli represemi. V zemi přitom dál pokračují krvavé zásahy proti demonstrantům. Podle OSN dosud při střetech s režimem prezidenta Asada zemřelo nejméně 2600 lidí. Liga arabských států bude v Káhiře jednat i o budoucnosti Palestiny. Prezident tamní samosprávy Mahmúd Abás chce totiž předložit OSN žádost o uznání samostatného palestinského státu.

Okamžité zastavení zásahů proti demonstrantům a zahájení reforem – na tom se údajně dohodl šéf Ligy arabských států se syrským prezidentem. Sepsali prý dokonce i konkrétní časový rozvrh – podle některých médií by podle něj měla Sýrie do tří let zavést pluralitní systém. „Řekl jsem prezidentu Asadovi, že tlumočím výsledky poslední schůzky arabské ligy. Během té se členské země shodly, že musí přijít řešení, které krizi v Sýrii ukončí. Je nezbytné okamžitě zahájit kroky k zastavení násilí,“ prohlásil Arabí.

Cesta k ukončení násilí nebude jednoduchá

Sýrie má přitom za sebou jeden z nejkrvavějších týdnů od začátku protestů před šesti měsíci. Podle syrských aktivistů zemřelo v ulicích 113 lidí. Bezpečnostní síly střílely do demonstrantů v Homsu, Idlibu nebo v Dará. Navíc se i hromadně zatýkalo. Liga arabských států tuší, že sliby nestačí. „Se syrským vedením jsme detailně projednali opravdu všechno. Co bude následovat, záleží jen na Sýrii,“ konstatoval Arabí.

Aktivisté upozorňují na pokračující mučení zadržených. Domů se rodinám často vracejí jen těla k pohřbení. I když Syřané odmítají zahraniční vojenskou akci, na transparentech v ulicích se začíná objevovat volání po mezinárodní ochraně. Na předměstí Damašku o víkendu demonstranti po OSN žádali rezoluci o zřízení stálé pozorovatelské mise v zemi.

„Pokud jde o Sýrii, dosáhl podle důvěryhodných zdrojů v terénu počet obětí od vypuknutí nepokojů nejméně 2 600 mrtvých,“ tvrdí vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Své tvrzení podložila závěry týmu expertů vyslaných ke zjištění situace v Sýrii. 

Asadova poradkyně pro politické a informační záležitosti Šaabanová přitom uvádí počet 1 400 zabitých civilistů a policistů. Údaje uváděné OSN podle ní nejsou pravdivé. „Podle našich údajů zahynulo na každé straně 700 lidí,“ řekla Šaabanová na tiskové konferenci. „OSN nemá takové informace, nijak je nemohla získat. My máme úplný jmenný seznam obětí a můžeme ho předložit,“ dodala.