Cameron přijel do Moskvy žehlit vztahy

Moskva – S cílem narovnat vztahy mezi Moskvou a Londýnem a vyvést je ze slepé uličky zavítal na 24hodinovou návštěvu Ruska David Cameron – jako první britský premiér po šesti letech. V přednášce na moskevské státní univerzitě dnes mimo jiné uvedl, že Rusko a Británie mohou překonat vážné rozpory způsobené sporem kolem kauzy Alexandra Litviněnka, oživit své obchodní vztahy a přispět ke světové stabilitě. „V oblastech, kde se neshodujeme, musíme být upřímní. Chci se ale pokusit o nový přístup založený na spolupráci,“ řekl dnes ruským studentům. Novým pilířem partnerství mezi oběma zeměmi by se podle Camerona měla stát ekonomická spolupráce.

Cameron, který do Moskvy přijel už v neděli, připomněl, že vztahy obou zemí poznamenaly v posledních letech vážné spory, vyvolané zejména vraždou Litviněnka v roce 2006. Tento bývalý ruský agent a pozdější kritik Kremlu zemřel v Londýně na otravu poloniem a před smrtí obvinil z otravy tehdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina. Londýn požaduje vydání ruského agenta – a nynějšího poslance parlamentu – Andreje Lugového, který je podle něj hlavním podezřelým. Moskva to odmítá.

Své výhrady vůči britské politice má i Moskva, která trvá na vydání ruského miliardáře Borise Berezovského, obviněného v Rusku z finančních machinací. Podnikatel, který získal v Británii politický azyl, je rovněž tvrdým kritikem Kremlu. Rusko usiluje i o vydání emisara čečenských separatistů Achmeta Zakajeva, který se také uchýlil do Londýna. Cameron dnes v přednášce potvrdil, že Británie Berezovského ani Zakajeva Rusku nevydá, protože nevidí záruku spravedlivého soudu s obviněnými.

S Medvěděm jednal ministerský předseda o Sýrii i vydání Lugového

Tématem rozhovoru Davida Camerona s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem byla vedle kauzy Litviněnko i Sýrie. Medvěděv odmítl tlak na Sýrii i dodatečné sankce. Rezoluce RB OSN by podle Kremlu měla být „tvrdá, ale vyvážená“. „Sankcí proti Sýrii je už mnoho, jak ze strany USA, tak Evropské unie. Další tlak v tomto směru je zbytečný,“ prohlásil šéf Kremlu.

Rusko, které je dlouholetým spojencem Sýrie a prodává Damašku zbraně, blokuje už měsíce v Radě bezpečnosti OSN přijetí rezoluce odsuzující brutální represe syrského režimu proti opozici. Britský premiér naproti tomu jednoznačně uvedl, že Asadův režim ztratil svou legitimitu a nemá žádnou budoucnost. „Ztratili zákonná oprávnění a měli by se vzdát moci,“ vzkázal Cameron syrskému vedení.

Bilance obětí vládní represe v Sýrii je podle OSN 2600 mrtvých. Poradkyně prezidenta Bašára Asada hovoří o 1400 zabitých civilistech a chválí postoj Ruska.

V Litviněnkově kauze dnes podle očekávání žádná ze stran své stanovisko nezměnila. „Článek 61 ruské ústavy zapovídá vydání ruského občana k soudu do zahraničí. Za žádných okolností se nic takového nestane,“ řekl Medvěděv.

Agentura RIA Novosti napsala, že Británie dnes v souvislosti s Litviněnkovým případem odmítla ruský návrh na obnovu spolupráce rozvědek. Londýn vyjádřil souhlas s koordinací policejních sborů při potírání organizovaného zločinu, spolupráce rozvědek ale bude nadále nulová.

David Cameron, britský premiér:

"I když mezi námi přetrvávají neshody v pohledu na tuto věc (případ Litviněnko), neznamená to, že bychom neměli posilovat naše obchodní vztahy a politickou spolupráci."

Camerona doprovází dvacítka podnikatelů

Camerona v Moskvě doprovází na 20 britských podnikatelů, mezi nimiž je i šéf ropné společnosti BP Bob Dudley, ředitel dalšího těžařského gigantu Royal Dutch Shell Peter Voser nebo šéf firmy Rolls-Royce Simon Robertson, který chce s Ruskem spolupracovat v jaderném strojírenství. Podepsala se memoranda o kontraktech za víc než dvě stě milionů liber. Britové chtějí do Ruska vyvážet, Rusové chtějí britské investice a spolupráci v oblasti technologií. Výměnou se Cameron zavázal, že podpoří žádost Ruska o vstup do Světové obchodní organizace.

„Já za tím vidím pragmatické zjištění, že je potřeba se pohnout vpřed a nedopustit, aby jedna záležitost, tedy případ Alexandra Litviněnka, zničila všechno ostatní ve vzájemných vztazích,“ komentoval návštěvu Andrew Osborn, moskevský korespondent britského listu Daily Telegraph.