Oběti lodního neštěstí na Zanzibaru půjdou do stovek

Stone Town (Tanzanie) – Počet obětí lodního neštěstí na Zanzibaru z dosavadních dvou stovek ještě dramaticky stoupne. Vyšlo totiž najevo, že trajekt s kapacitou pro 600 cestujících neměl při potopení na palubě 800 lidí, jak se dosud uvádělo, ale víc než jeden tisíc. Z nich se zachránilo něco málo přes šest set. Záchranáři už nečekají, že by na moři zůstal ještě někdo živý. Záchranné práce komplikuje prudký vítr i fakt, že silný proud může těla utopených zanést daleko do moře.

Značně přetížený trajekt se potopil v noci na sobotu v oblasti silných mořských proudů. Plavidlo zajišťovalo spojení mezi zanzibarskými ostrovy. Jde o jednu z nejhorších tragédií svého druhu za poslední roky v Africe. Většina soukromých trajektů je stará a často se plaví přetížená, aniž proti tomu zasahují úřady.

Mezi cestujícími zřejmě nebyl žádný cizinec, ačkoliv příjmy Zanzibaru pocházejí hlavně z cestovního ruchu. Zahraniční návštěvníci ale obvykle využívají rychlých přepravních lodí, desetkrát rychlejších, než jsou běžné trajekty.