Kaddáfího věrní zaútočili na rafinérii u Rás Lanúfu

TRIPOLIS - Vojenské síly loajální svrženému libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu dnes zaútočily na ropnou rafinérii v blízkosti libyjského pobřežního města Ras Lanúf. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pracovníky rafinerie. Při útoku bylo zabito 17 členů stráže rafinerie, další dva byli raněni. Z jedné z posledních Kaddáfího bašt, pouštního města Baní Valídu dnes podle informací AP začali prchat obyvatelé obávající se útoku NATO a ofenzivy povstaleckých sil.

Podle zpravodajského serveru BBC bylo v nových bojích u Baní Valídu zabito sedm Kaddáfího odpůrců a deset utrpělo zranění. Bojovníci uvedli, že na ně místní nastražili léčku, když tvrdili, že jsou na jejich straně, a pak je zavedli na místo, kde byli rebelové přepadeni ze zálohy.

Víkend ve znamení bojů

Povstalci bojovali s Kaddáfího vojáky v Baní Valídu od pátku a podařilo se jim dostat pod kontrolu severní polovinu města, které leží asi 140 kilometrů jihovýchodně od metropole Tripolisu. O víkendu museli ustoupit silně se bránícím Kaddáfího jednotkám.

Rafinerii u města Ras Lanúf, vzdáleném asi 200 kilometrů od Kaddáfího rodiště Syrty kontroluje povstalecká Přechodná národní rada. V době útoku se v zařízení nacházelo asi 60 zaměstnanců, kteří rafinerii připravují na uvedení do plného provozu.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: Paulo Duarte/AP Photo

Podle zaměstnanců přijelo ráno směrem od Syrty asi 15 vozidel, následně byla slyšet střelba u vstupní brány. Pravděpodobně se jednalo o příslušníky Kaddáfího milic. Reportér agentury Reuters informoval o 17 obětech střelby, ranění byli údajně převezeni do nemocnice v Ras Lanúfu.

Mohutná exploze dnes otřásla také muničním skladem v hlavním městě Tripolisu a způsobila požár ve vojenském táboře na jihu města. Mluvčí přechodných libyjských úřadů uvedl, že příčiny exploze nezná.

Přechodná libyjská vláda v neděli oznámila, že obnovila produkci ropy, ale neupřesnila konkrétní místo. Ropná firma AGOCO dnes informovala, že zahájila těžbu na východním ropném poli Sarír. V provozu je 70 vrtů. Podle mluvčího AGOCO Abdala Džalíla Majúfa plánuje firma spustit rafinérii v Saríru, a v úterý hodlá poslat první dodávky do terminálu Tobrúk