Video ukazuje kriticky podvyživené korejské děti

Soul - Třetina severokorejských dětí mladších pěti let trpí kritickou podvýživou a situace se bude dále zhoršovat, jestli do KLDR brzy nedorazí další potravinová pomoc. Uvedl to Světový program pro výživu (WFP), jehož pracovníci minulý měsíc monitorovali životní podmínky v této izolované komunistické zemi. WFP rovněž zveřejnil videozáznam, na němž je zachycena řada zesláblých dětí postižených hladomorem.

Na jednom ze záběrů je vidět čtyřletý chlapec, který netečně upírá zrak do kamery. Křehké nožičky má zkřížené pod sebou. Čche je sirotek a kvůli vážné podvýživě se na vlastních nohou neudrží.

Dětská nemocnice v provincii Hwanghe namdo zaznamenala v poslední době padesátiprocentní nárůst podvyživených pacientů. Členové WFP tam na kameru natočili jedno z plačících dětí se skvrnitou, vytahanou kůží na břiše a další dítě na kapačce. Mnozí pacienti zde trpí průjmy a kožními chorobami způsobenými pitím znečištěné vody.

Podvyživené děti v KLDR (zdroj: ČT24)

Video ukazuje i skupinu sedmiletých dětí, které sedí uvnitř budovy a tísní se k sobě. Jsou příliš slabé na to, aby si šly ven hrát. Všechny vypadají podstatně mladší, než je jejich skutečný věk.

Katastrofální situaci v KLDR ještě zhoršila letošní krutá zima a léto, které provázely rekordní srážky a záplavy. Úroda na mnoha rýžových polích zcela shnila. V okrese Čchong-tan je pryč téměř 60 procent rýžové úrody.

Spojené státy poslaly do KLDR počátkem tohoto měsíce pomoc v hodnotě 900 000 dolarů pro lidi postižené povodněmi. Zahrnovala kromě jiného zdravotnický materiál, přikrývky či potřeby na vaření. Washington ale ještě stále zvažuje, zda má poslat také potravinovou pomoc.

Evropská unie v červenci oznámila, že daruje 14,5 milionu dolarů jako nouzovou potravinovou pomoc pro 650 000 Severokorejců. Evropští představitelé uvedli, že se zároveň s Pchjongjangem dohodli na tom, jak bude rozdělování pomoci monitorováno.