Ahmadínežád žádá vyšetření obrovského podvodu

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes vyzval domácí justici k „čestnému“ vyšetření obrovského podvodu se škodou ve výši 2,6 miliardy dolarů (asi 46,5 miliardy korun) odhaleného uvnitř íránského bankovního systému. Kritizoval zároveň obvinění některých médií ohledně údajného zapojení osob ze svého blízkého okruhu do této záležitosti.

„Odpůrci vlády vznášejí proti nám obvinění v rámci masivní propagandy, což umožňuje skutečným zlodějům uniknout,“ řekl Ahmadínežád v rámci projevu v Ardebílu na severozápadě země. Prezidentův projev byl zveřejněn na webu jeho úřadu. „Žádám šéfa justice, aby pověřil čestné lidi vyšetřením této aféry a zjištěním viníků,“ vyzval očividně rozhořčený prezident.

Ahmadínežádovy požadavky zaznívají poté, co byl počátkem týdne odhalen miliardový podvod, který poškodil sedm íránských finančních institucí, včetně jedné z hlavních národních bank. Podvod údajně zosnoval jistý obchodník, označovaný soudními zdroji jako „M.X.“, který získal vysoké peněžní sumy díky padělaným akreditivům. S očividným přispěním četných kompliců poté „M.X.“ nakoupil různý majetek po celém světě, mimo jiné i jednu z hlavních íránských oceláren.

Několik íránských médií v úterý zveřejnilo dopis, v němž kontroverzní Ahmadínežádův hlavní poradce a vedoucí prezidentské kanceláře Rahím Esfandíjár Mašáí údajně žádá ministra financí, aby usnadnil operace „M.X.“

Mašáí je už několik měsíců terčem ostré kampaně tvrdého křídla z tábora konzervativních duchovních vládnoucích v Íránu, které ho obviňuje, že řídí „úchylné“ hnutí usilující o svržení režimu, a vyzývá Ahmadínežáda, aby se Mašáího zbavil. „Nepřátelé Mašáího zpochybňují tu nejpoctivější vládu v historii Íránu“, prohlásil dnes Ahmadínežád. Své odpůrce obvinil, že vedou „mediální válku a politiku lží a obvinění“.