Podle prvních odhadů vyhrála v Dánsku levicová opozice

Kodaň – Podle prvních odhadů přinesou dnešní parlamentní volby v Dánsku po deseti letech změnu. Opozice pod vedením sociálních demokratů v čele s Helle Thorningovou-Schmidtovou by mohla získat ve 179členném parlamentu většinu nejméně 91 mandátů, zatímco dosavadní menšinová vládní koalice liberálů a konzervativců spolu s pravicově populistickou Dánskou lidovou stranou, která vládu podporuje, by se musela spokojit s 84 křesly. Také účast se zdá být větší než v předchozích volbách. Sčítání odevzdaných hlasů má být dokončeno hodinu po půlnoci.

Poslance Folketingu (parlamentu) volí na čtyři roky čtyři miliony dánských voličů. „Nyní máme příležitost změnit Dánsko a získat většinu. Musíme této příležitosti využít,“ řekla Thorningová-Schmidtová poté, co odevzdala hlas v Kodani. „Potřebujeme vyvážit veřejné výdaje, aniž bychom kvůli tomu zvyšovali daně,“ prohlásil po svém hlasování premiér Lars Lökke Rasmussen v narážce na náznaky levice o zvyšování daní.

Předpokládá se, že vítězství levice by výrazně snížilo vliv populistické Dánské lidové strany na politiku země. Ta si vynutila především zpřísnění přistěhovalecké a proticizinecké politiky, včetně obnovení „celních“ kontrol na dánsko-německé hranici. Letos ale toto téma u voličů už tolik nezabíralo. Thorningová-Schmidtová svou kampaň založila na boji proti ekonomické krizi a nezaměstnanosti.

Helle Thorningová-Schmidtová
Zdroj: ČTK/AP/Gregers Tycho