V zatopeném dole zahynuli čtyři britští horníci

Londýn – Čtyři britští horníci zahynuli při zatopení malého dolu v jižním Walesu. Záchranáři dnes našli pod zemí těla všech obětí. Voda se do dolu nedaleko Swansea dostala ve čtvrtek a třem havířům se před ní podařilo uniknout. Jeden ze tří mužů, kteří se z dolu dostali, musel být hospitalizován, není ale v kritickém stavu. V hloubce 90 metrů pod zemí zůstali čtyři muži ve věku 39, 45, 50 a 62 let.

Potápěči ze záchranného týmu se při prvním pokusu o záchranu horníků dostali jen do hloubky 30 metrů, pak se museli vrátit, protože zatopená šachta byla plná úlomků. Záchranáři začali z dolu pumpovat vodu a podařilo se jim překážky odstranit. Dnes znovu sestoupili do dolu prozkoumat všechny jeho chodby. Ráno objevili na dně hlavní šachty prvního mrtvého muže, v průběhu dne pak i zbývající tři těla. Po posledním pohřešovaném horníkovi do večera pátrali a věřili, že existuje šance na jeho přežití.

Podle britských úřadů zahynulo od roku 2006 při důlních neštěstích v Británii šest lidí. Údaj nezahrnuje oběti současného zatopení dolu ve Walesu. Nejhorší neštěstí se stalo v roce 1913, kdy výbuch plynu v uhelném dole v jižním Walesu zabil 439 horníků.

Se záchranáři byl v kontaktu také britský premiér David Cameron, který se během dne vrátil do Británie po návštěvě Libye. Neštěstí označil za „zoufale smutnou situaci“. „Bolest rodin (obětí) je obrovská. Je to pro ně hrozně smutné,“ řekl.