Plány na „Velkou Moskvu“ se okolním obcím pranic nelíbí

Moskva – Většina obyvatel Moskvy i Moskevského kraje si nepřeje nedávno oznámené plány na rozšíření ruské metropole až na dvaapůlnásobek současné rozlohy. Tvrdí to představitelé opoziční strany Spravedlivé Rusko a požadují, aby se k této záležitosti konalo referendum. Plány na rozšíření města začaly nabírat konkrétní podobu nedlouho poté, co myšlenku v červnu na ekonomickém fóru v Petrohradě poprvé veřejně představil prezident Dmitrij Medvěděv.

Moskva je rozlohou jen dvakrát větší než Praha, žije tu ale desetkrát více obyvatel. Doprava kolabuje a rostoucí populace má stále větší problém najít dostupné bydlení. Podle aktuálních plánů zveřejněných moskevskou radnicí se má město rozrůst o 160 tisíc hektarů, a to zejména teritoriální expanzí na jihozápad.

V chatové oblasti nedaleko obce Voronovo z toho lidé radost nemají. Zvykli si sem jezdit za odpočinkem a teď se bojí, že je ruch velkoměsta znovu dostihne a že zničí zdejší neporušenou přírodu. Podobně rezervovaný postoj mají ovšem i tam, kde se o krásách přírody dá jen stěží mluvit, například v podmoskevském městečku Kurilovo. Zdejší obyvatelé tvrdí, že spojením s metropolí se skutečnou Moskvou stejně nikdy nestanou. Mnozí z nich navíc mají pocit, že za celou věcí stojí zájmy vysoce postavených státních úředníků a spekulantů s pozemky.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)