Nehoda proměnila leteckou show v USA v masakr

Washington - Nejméně devět lidí zahynulo při pátečním neštěstí při leteckých závodech v americkém Renu ve státě Nevada. Dalších 54 jich bylo zraněno, polovina velmi těžce. Podle dnes upřesněné bilance zahynulo po pádu letadla mezi diváky sedm lidí včetně pilota, další dva lidé podlehli těžkým zraněním v nemocnici. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní policii. Dřívější zprávy udávaly tři mrtvé a 56 zraněných. Letadlo se zřítilo kolem 16:30 místního času poblíž hlavního pódia a trosky zasáhly diváky. Příčiny nehody vyšetřovatelé objasňují. Nehodu letounu zaznamenal divák na videu. Při jiné letecké show v Západní Virginii v USA se dnes zřítilo další letadlo, obětí je podle zatím kusých zpráv zřejmě jen pilot.

Šlo o legendární bojovou stíhačku ze 2. světové války P-51 Mustang. Za řízením seděl 74letý válečný veterán a kaskadér. V průběhu závodu ohlásil nouzovou situaci, poté se letoun zřítil na plochu letiště a trosky zasáhly diváky. „Blížil se k hlavní tribuně, když bylo slyšet prasknutí a letadlo se vzepjalo vzhůru. Pak zamávalo křídly a sklonilo se k zemi,“ popsal tragédii jeden z diváků.

„Každý viděl něco jiného, ale vypadá to, že měl nějaké problémy s letadlem a ztratil nad ním kontrolu. Jak to skončilo, jsme všichni viděli,“ uvedl ředitel letecké show Mike Houghton.

Nehoda na letecké show v USA
Zdroj: ČT24/AP Photo

Do záchranných prací se kromě hasičů okamžitě zapojily i jednotky národní gardy. Ještě několik hodin po nehodě ale nebylo jasné, kolik je obětí a co je se zraněnými. „Když začal klesat, vypadalo to, že musí opravdu hodně tlačit na řízení. Snažil se dostat tak daleko od diváků, jak to jen šlo,“ popsal další z diváků snahu pilota.

„Každý závodní pilot zná rizika. Jsou to nejspíš nejlepší piloti na světě. Většina je velmi zkušená a má toho spoustu nalétaného,“ dodal Houghton.

Nehoda na letecké show v USA
Zdroj: ČT24/AP Photo
Historický letoun Mustang
Zdroj: AP Photo

Svědci: Kusy těl byly všude

Svědci neštěstí situaci na místě havárie přirovnávali k výbuchu bomby a hovořili o krveprolití, píše zpravodajský server MSNBC. „Viděla jsem části těl a tolik krve, že byste tomu nevěřili. Mluvím o ruce, noze. Přeživším chyběli kusy těl. Nepřeháním. Bylo to krveprolití, neuvěřitelné krveprolití,“ uvedla Maureen Higginsová, která seděla asi 30 metrů od místa nehody a viděla, jak muže před ní zasáhl úlomek z letadla do hlavy.

Na záběrech místních televizních stanic bylo vidět záchranáře, jak ošetřují množství zraněných na místě dopadu a některé odnášejí do sanitek. Kusy letadla, které se při nárazu zcela roztříštilo, byly všude kolem. „Je to jako masakr, jako kdyby explodovala bomba,“ vypověděl další svědek neštěstí Gerald Lent. „Všude na startovací dráze leží lidi. Jednoho muže to rozřízlo vejpůl. Všude je krev. Jsou tam ruce a nohy.“

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Pilot během závodu podle některých zdrojů vyslal nouzové volání, načež se vzápětí zřítil. Podle prvního vyšetřování se zdá, že se letoun rozpadl ještě před dopadem na zem. Leeward byl majitelem závodního týmu Leeward Air Ranch Racing Team. Absolvoval víc než 120 závodů a byl využíván jako kaskadérský pilot i ve filmu. Účinkoval například ve snímcích Amelia a Cloud Dancer.

Letecký mítink na letišti u Rena je neslavnější akcí svého druhu na světě. Závody se konají každý rok v září a na místo lákají desetitisíce fanoušků letectví. Touha po rychlosti ale vede i ke smrtelným nehodám, dosud na závodech zahynuly téměř dvě desítky lidí, většinou pilotů. Závodníci létají velmi nízko nad zemí a zatáčejí těsně kolem pylonů, které jsou vysoké jen 15 metrů. Okruh měří od pěti do 13,5 kilometru, nejdelší trasa je určena pro kategorii nazvanou Unlimited, která je nejpopulárnější.

Dvě nehody během 24 hodiny, nejméně deset mrtvých

Během show v západovirginském Martinsburgu se podle webu Foxnews.com zřítil stroj North American T-28 Trojan, které od 50. let 20. století používala americká armáda jako cvičný letoun. Organizátor akce na webu uvedl, že mezi diváky nejsou žádní zranění. Důvody havárie jsou zatím neznámé.