O holocaustu se mládež poučí na YouTube

Krakov - Mladí američtí filmaři se snaží vzbudit zájem mládeže o dějiny. Proto se rozhodli v polském Krakově natočit videoklip o holocaustu. Chtějí tak přiblížit tuto tragédii generaci, která většinou tráví čas na internetu a se sluchátky na uších.

Nový videoklip o tragédii Židů za druhé světové války má směřovat přímo do jednoho z nejpoužívanějších zdrojů videomateriálů -  na portál YouTube. Má se vyjádřit krátce, stručně a s hudbou. „Je to pro mládež, co nemá trpělivost na to, aby několik hodin koukala na film. Má to být něco jako Schindlerův seznam v pěti minutách,“ vysvětluje Daniel Finkelman.

Natáčí se v Polsku i v New Yorku. Třicet herců má za několik minut odehrát příběh mladého Žida a drama jeho komunity. Velmi osobní vztah ke klipu má i hlavní herec - mezinárodně uznávaný zpěvák židovské hudby Jaakov Lemmer. „Moji prarodiče se v Polsku narodili. Často jsem od nich slyšel příběhy o polských Židech. Musíme to předávat budoucím generacím,“ říká Jaakov.

Zatím první a unikátní videoklip na toto téma komunikuje s mládeží jejím jazykem – internetem a hudbou. „Jsem příznivcem generace YouTube. Věřím, že videoklip o holocaustu hodně zlepší osvětu o tom, co se stalo,“ hlásí produkční Valeria Haywardová.

Tvůrci chtějí videoklip zveřejnit až na začátku listopadu. Na výročí Křišťálové noci, která v roce 1938 odstartovala jeden z nejstrašnějších příběhů v novodobých dějinách Evropy.

Reportáž Adriany Dergam (zdroj: ČT24)