USA: Radikální klan Hakkáníů má vazby na pákistánskou vládu

Islámábád - Obávaný klan islámských radikálů Hakkáníů, který stojí za úterními útoky na západní objekty v Kábulu včetně americké ambasády, má vazby na pákistánskou vládu. V pákistánském rozhlasu to dnes prohlásil americký velvyslanec v Pákistánu Cameron Munter. „Dovolte mi, abych řekl, že útok v Kábulu před několika dny byla práce klanu Hakkáníů,“ řekl Munter. „Existují důkazy, které spojují klan Hakkáníú s pákistánskou vládou. To je něco, co musí skončit,“ řekl americký diplomat.

Jde tak o další trhlinu v americko-pákistánských vztazích, obě země sice spolupracují ve válce proti terorismu, vzájemné vztahy ale citelně ochladly po zabití šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina na území Pákistánu americkými jednotkami. 

Vojenští stratégové USA považují skupinu Hakkání za nejnebezpečnější frakci afghánského Tálibánu. Klan vděčí za své jméno Džaláluddínovi Hakkánímu, obávanému veliteli oddílů bojujících v Afghánistánu v 80. letech proti sovětským jednotkám. Po pádu Tálibánu koncem roku 2001 se Hakkání postavil se zbraněmi proti proamerické vládě v Kábulu a proti silám NATO. Skupinu teď řídí jeho syn Siradžuddín.   

Rozsáhlý úterní útok ozbrojenců na západní cíle v Kábulu skončil po zhruba 20 hodinách bojů. Podle oficiální bilance NATO bylo celkem zabito 27 osob - povstalců, příslušníků bezpečnostních sil i 11 civilistů. Zranění utrpělo šest vojáků NATO.