V Afghánistánu zabili exprezidenta Rabbáního

Kábul - V Afghánistánu byl zavražděn předseda rady pověřené vyjednáváním s Tálibánem a bývalý prezident Burhánuddín Rabbání. Podle policie zahynul ve svém domě v Kábulu spolu se čtyřmi osobními strážci po sebevražedném útoku. Útočník měl bombu ukrytou v turbanu; mluvil s Rabbáním, sklonil se k jeho hrudi a výbušninu odpálil. Rabbání se jako mudžáhid postavil v 80. letech proti sovětské okupaci, v letech 1992 až 1996 byl prezidentem Afghánistánu, pak se vlády prakticky nad celým územím státu zmocnil Tálibán. V roce 2001 byl tálibánský režim svržen s pomocí americké vojenské intervence. Tálibán se také k dnešnímu útoku přihlásil.

Rabbání v současné době vedl výbor o sedmi desítkách členů, jehož úkolem bylo usilovat o dialog s Tálibánem. Vedením skupiny jej pověřil prezident Hamíd Karzáí, který existenci rady prozradil loni v říjnu. Jednání, která zatím nepřinesla významnější pokrok, se týkala například přidělení vládních postů tálibánským vůdcům či blížícího se odchodu zahraničních sil ze země.

Burhánuddín Rabbání:
„Mír není nemožný, s pomocí boží ho dosáhneme, ale je to těžká práce a vyžaduje spolupráci všech stran.“

„Rabbání zahynul mučednickou smrtí,“ sdělil vedoucí kábulské kriminální služby Muhammad Záhir. Při útoku utrpěl zranění také blízký poradce afghánského prezidenta Hamída Karzáího.

Rabbáního zabití je vážná rána pro mírové a usmiřovací úsilí prezidenta Karzáího, zvýrazňuje ale také neschopnost vlády chránit i ty největší prominenty mezi afghánskými politiky.

Atentát odsoudil mimo jiné americký prezident Barack Obama, který se dnes sešel s Karzáím na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Karzáí, který po Rabbáního vraždě zkrátil svou návštěvu ve Spojených státech a vydal se zpět do vlasti, prohlásil, že jeho vláda ani po tomto útoku neustoupí od záměru dosáhnout v zemi míru.

Burhánuddín Rabbání byl zavražděn (zdroj: ČT24)

Naposledy se podařil Tálibánu atentát proti významné politické osobnosti v Afghánistánu letos v červenci, kdy při sebevražedném útoku osobního strážce zahynul Karzáího bratr Ahmad.